menu Home
AndorraPólitica

El PS presenta onze esmenes per dotar d’un major rang al Raonador del Ciutadà

Ingrid Monreal | 14 de maig de 2024

El Grup Parlamentari Socialdemòcrata ha esmenat la seva proposició de Llei del Raonador del Ciutadà per tal d’adaptar-se al criteri emès pel Govern. Ho ha fet mitjançant la presentació d’un total d’onze esmenes i amb l’objectiu de facilitar la seva aprovació, de manera que doti de més competències i un major rang a la institució del Raonador del Ciutadà.

Ho ha explicat aquest dilluns en roda de premsa, la presidenta del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Casal, que ha recalcat que els toca “modular les posicions polítiques, perquè majoria parlamentaria no tenim i per tant ens hem d’acollir als seus sugeriments”.

Casal ha afegit, que més enllà de les modificacions de forma exposades en les esmenes presentades, hi ha dos canvis significatius respecte al text inicial.

En primer lloc, el PS renuncia a la possibilitat que el Raonador pugui formular recurs d’inconstitucionalitat directament davant del Tribunal Constitucional, sense haver de passar pel Consell General o el Cap de Govern.  I d’altra banda, el fet de presentar una queixa davant el Raonador, no suposarà la suspensió dels terminis per presentar recurs administratiu o davant de la justícia. Tot i que els socialdemòcrates consideren que és necessari per no saturar la Justícia amb conflictes que puguin ser resolts amb la mediació del Raonador, el Grup parlamentari ha decidit acotar-se al criteri de Govern per tal d’aconseguir que s’aprovi la llei.

D’altra banda, també han manifestat la seva voluntat d’adaptar la Llei del Raonador als anomenats Principis de París, per tal que la institució assumeixi les competències d’una Institució Nacional de Drets Humans. I amb aquesta intenció, proposen que aquesta institució s’inclogui dins de la del Raonador del Ciutadà per tal de tenir una doble garantia de compliment dels tractats internacionals.

Written by Ingrid Monreal

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play