menu Home
AndorraGeneral

Visita guiada a Meritxell en el marc del projecte Urgelia Sacra del Bisbat d’Urgell

Ràdio Valira | 16 d'abril de 2024

Urgelia Sacra, denominació del projecte Catalonia Sacra al Bisbat d’Urgell, s’estrena a Andorra el dissabte 20 d’abril. L’arquitecte Antoni Pol serà el ponent de la primera activitat al Principat: una visita guiada especial al Santuari de Meritxell. Catalonia Sacra és una iniciativa conjunta dels deu bisbats amb seu a Catalunya que vol donar a conèixer i posar el valor el Patrimoni Cultural d’arrel religiosa.

Entre les seves activitats hi ha una agenda cultural amb visites, itineraris i conferències que cada setmana ajuden a conèixer esglésies, santuaris, ermites i patrimoni immaterial que ara arriba a Andorra. Així doncs, la visita ‘Meritxell i l’arquitectura del seu temps’ començarà a les 11 hores, té un preu de 8 euros i la inscripció per participar-hi s’ha de fer en línia.

Les primeres notícies que es tenen de l’església de Meritxell daten de l’any 1176. El temple romànic va ser totalment reformat en el segle XVII i va perdurar sense gaires alteracions fins a l’any 1972 en què un terrible incendi va destruir totalment el santuari. Al seu costat l’any 1976 es va inaugurar un nou temple, obra de l’arquitecte Ricard Bofill. L’any 1994 la vella església cremada va ser rehabilitada com a espai per acollir l’exposició ‘Meritxell memòria’.

El nou santuari és una construcció eclèctica. L’edifici intenta integrar el paisatge amb l’arquitectura a través de grans finestrals que permeten veure l’espai exterior. En projectar el nou santuari, Bofill va voler reflectir alguns elements simbòlics: amb el sol incrustat damunt l’altar va voler significar el nom de Meritxell, amb les dues naus que es creuen, la confluència dels camins que porten de l’una a l’altra frontera i de la vall del Valira del Nord a la del Valira d’Orient, amb les parets tallades horitzontalment per la part superior, l’incendi que destruí el santuari, i amb el claustre descobert, la protecció de la Mare de Déu de Meritxell.

En l’incendi també es va cremar la imatge de la Mare de Déu de Meritxell, una talla romànica del segle XII. En construir el nou santuari es va fer una reproducció que es troba en el seu interior.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play