menu Home
GeneralPólitica

Kosovo i Ucraïna centraran la sessió de primavera del Consell d’Europa

Ràdio Valira | 15 d'abril de 2024

L’assemblea parlamentària del Consell d’Europa (APCE) celebra a partir d’aquest dilluns i fins divendres 19 d’abril la sessió plenària de primavera a Estrasburg (França), que comptarà amb la participació de la delegació del Consell General formada per la presidenta Berna Coma, el membre titular Cerni Escalé, i la membre suplent Susanna Vela.

El debat sobre la sol·licitud d’adhesió de Kosovo al Consell d’Europa està previst que sigui un dels grans punts de l’agenda d’aquesta sessió. Kosovo és una república balcànica que va declarar la seva independència l’any 2008 i compta amb un reconeixement internacional limitat. Tot i que el Principat l’ha reconegut com a estat independent, alguns països europeus com Espanya, Grècia, Romania i Eslovàquia continuen sense reconèixer-ho.

L’agressió russa a Ucraïna continuarà marcant gran part del debat polític a l’APCE que deliberarà sobre el suport dels països europeus a la futura reconstrucció del territori. Entre les propostes que s’analitzaran hi ha la utilització dels actius de la federació russa congelats per destinar-los a aquest propòsit. Sobre la situació dels drets humans i la llibertat d’expressió a Rússia, s’han programat debats d’urgència sobre la mort d’Aleksei Navalni i la necessitat de contrarestar el règim totalitari de Vladímir Putin i la seva guerra contra la democràcia; i també, sobre la detenció arbitrària de Vladímir Karà-Murzà i la persecució sistemàtica dels manifestants contra la guerra a la federació de Rússia i Bielorússia.

La intel·ligència artificial també centrarà un dels debats previstos. L’assemblea parlamentària ha de dir la seva sobre el Projecte de conveni marc sobre intel·ligència artificial, drets humans, democràcia i estat de dret que està treballant el Consell d’Europa.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play