menu Home
AndorraEconomia

La central tèrmica de FEDA: estalvi energètic i reducció d’emissions

Ràdio Valira | 1 d'abril de 2024

La central tèrmica de FEDA ha representat un pas endavant per a l’eficiència energètica i la reducció d’emissions contaminants. La instal·lació, un element clau per a les xarxes de calor, permet un estalvi significatiu d’energia gràcies a la seva eficiència i també redueix notablement la contaminació per l’ús de les tecnologies i la utilització de combustibles que no estan a l’abast de particulars com és el cas de l’aerotèrmia o la cogeneració. De fet, l’enginyer sènior de FEDA Ecoterm, Hans Urban, explica que gràcies a aquests nous sistemes de calefacció urbana l’experiència dels clients és cada vegada millor i així ho demostren les noves sol·licituds d’edificis per connectar-se a la xarxa de calor.

Però, què és i com funciona una xarxa de calor? La xarxa de calor o calefacció urbana és un sistema de calefacció central, com la de qualsevol comunitat de veïns, però de grans dimensions per a una ciutat o un barri. Disposa d’una instal·lació que produeix la calor que s’utilitza per escalfar aigua i que es canalitza pels seus carrers perquè arribi a totes les llars, incrementant l’eficiència en l’aprofitament de l’energia, i la disminució de l’impacte ambiental. La producció de calor es basa, sovint, en centrals de cogeneració que produeixen calor i electricitat alhora augmentant l’eficiència energètica global.

Des d’una central de producció de calor es distribueix aigua calenta, per mitjà de conduccions aïllades tèrmicament, cap a les subestacions de cada edifici on, amb un intercanviador, es prepara l’aigua amb les característiques (pressió i temperatura) pròpies de la instal·lació de l’edifici. L’aigua, que ha perdut una part de la calor que transportava, torna a la central de producció per a ser reescalfada i reenviada a la xarxa. L’avantatge d’aquest tipus de calefacció es basa en el fet que els sistemes productors de calor de grans dimensions tenen rendiments molt més grans que els petits, de manera que s’aprofita millor el combustible.

En relació amb la producció d’energia, l’enginyer de FEDA Ecoterm destaca el paper de la cogeneració, la qual permet produir electricitat i calor a la vegada amb un sol combustible com és el cas del gas natural a l’estació de Soldeu. Precisament, la utilització d’aquest tipus de producció d’energia permet que “el nivell d’emissions sigui molt més baix que amb el gasoil i molt més net quant a combustió”. Un altre dels punts destacats de les xarxes de calor és que es poden abastir de diferents fonts d’energia. De fet, Urban assegura que aquest és el principal avantatge enfront de la calefacció tradicional d’una llar. “En ser una instal·lació industrial podem agafar gas natural com en el cas actual, gasoil, estella de fusta…”, manifesta.

Un clar exemple d’això és la central de cogeneració al centre CTRASA d’Andorra la Vella, des d’on s’aprofita la calor existent per a generar electricitat i, a banda, s’utilitza aquesta calor residual per abastir la xarxa de calor de la capital. Per tant, Urban posa en relleu que en aquest cas “no generem nous combustibles”, sinó que únicament es complementa l’energia existent amb calderes en cas de necessitat. A hores d’ara, afegeix, el 80% de tota l’energia que es fa servir a Andorra la Vella procedeix de CTRASA i aquest fet representa un avenç molt significatiu cap a l’eficiència.

Finalment, el tècnic també posa l’accent en els beneficis que tenen aquests sistemes de calefacció caps als clients, ja que amb la xarxa de calor, FEDA Ecoterm s’encarrega de tot el manteniment i monitoratge, per la qual cosa una comunitat només s’ha de preocupar de la distribució interna de calor per tot l’edifici i no ha de patir per comprar combustible, netejar la caldera o solucionar eventuals avaries.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play