menu Home
AndorraCultura

S’amplia el pressupost del festival ORGUE&nd i portarà referents internacionals

Ràdio Valira | 19 de març de 2024

 El festival ORGUE&nd arriba al seu 25è aniversari sota el lema ‘Passions’. Gràcies a la seva consolidació, la directora de Cultura del Govern d’Andorra, Montserrat Planelles, ha anunciat la renovació del conveni de les associacions col·laboradores del festival per a quatre anys més. Aquesta renovació, i amb motiu de l’aniversari, les institucions han ampliat les seves donacions la qual cosa fa que el pressupost ascendeixi a aproximadament de 50.000 euros. Això ha permès la contractació d’artistes internacionals referents en l’àmbit de l’orgue com és el Quartet Barroc de Barcelona. Cal recordar que el festival s’impulsa amb la participació de l’Associació Amics dels Orgues de les Valls d’Andorra, l’Arxiprestat de les Valls d’Andorra, els comuns d’Andorra la Vella, la Massana i Escaldes- Engordany, i amb la col·laboració de laAmbaixada d’Espanya i l’Andorra Sax Fest.

El programa musical, com en les anteriors edicions, s’estructura en tres temporades distribuïdes en les quatre estacions de l’any. La primavera serà el tret de partida del festival amb el primer concert el pròxim 29 de març amb el Quartet Barroc de Barcelona. Es proposen així tres concerts en la temporada de primavera, quatre en la temporada d’estiu i tres en la de tardor-hivern. El públic podrà gaudir d’un total de deu concerts, un cada segon dissabte de maig a novembre, més els concerts de Divendres Sant, el 19 de març, i de Nadal, el 28 de desembre. Un any més, Andorra la Vella es converteix en la ubicació clau del festival acollint sis dels deu recitals, per la resta, se celebraran a les esglésies de Sant Iscle i Santa Victòria de la Massana i Sant Pere Màrtir d’Escaldes-Engordany.

La nova edició compta amb artistes nacionals, Ignacio Ribas i el saxofonista Efrem Roca, i artistes d’Espanya, Itàlia, Alemanya, Rússia, Portugal i França. Bé és cert que el festival situa l’orgue com a instrument principal, però també hi haurà la presència d’altres combinacions musicals com les trompetes, els timbals, la viola de gamba i el saxòfon. A més, de vocals soprano i mezzosoprano amb el Quartet Barroc de Barcelona i les veus del Cor Cererols.

El director artístic del Festival ORGUE&nd, Ignacio Ribas, ha explicat que el lema ‘Passions’ ve derivat pel sentiment dels intèrprets a la música, “en el sentit de la passió del seu repertori en concret”.

Per la seva banda, la cònsol menor d’Andorra la Vella, Olalla Losada, ha ressaltat la importància que ha adquirit el certament al llarg dels anys fins a convertir-se en “tot un referent” i ha expressat el plaer del comú d’Andorra la Vella de ser un any més un col·laborador més del projecte.

Finalment, l’arxiprest de les Valls, mossèn Ramon Sàrries, ha aprofitat l’oportunitat er fer un repàs dels 25 anys d’història del festival recordant els motius pels quals es va iniciar. En un principi, l’objectiu principal era “deslligar l’orgue d’un instrument litúrgic” i “popularitzar la música d’orgue en l’àmbit cultural”, ha explicat Sàrries.

Història del festival ORGUE&nd
Al llarg d’aquests anys, el festival ha ofert diferents activitats per apropar l’orgue a la població i a la gent de fora. Així doncs, no solament s’han ofert concerts, sinó que també activitats pedagògiques amb la participació de joves i audicions escolars amb concursos de dibuix. També, amb col·laboració del comú d’Andorra la Vella i Escaldes, s’han dut a terme audicions turístiques i familiars. A més, el comú de la Massana ha tingut un paper molt important amb l’organització conjunta de les Jornades d’orgue ibèric i gastronomia. A més, el festival també ha tingut l’oportunitat d’oferir classes magistrals a alumnes exteriors i d’enregistrar quatre discos de música d’orgue.

Temporada de música i dansa

La cònsol menor d’Andorra la Vella, Olalla Losada, ha avançat que l’edició d’aquest any de la Temporada de música i dansa mantindrà una part de les edicions anterior però d’un “caire nou” amb la inclusió de “diferents estils”. De moment ha confirmat la previsió de quatre projectes, dels quals “dos són experimentals” i els altres “dos amb un pes important”. Les edicions anteriors s’han caracteritzat per la música clàssica i el ballet, però hi ha la intenció “d’incloure més estils”, ha comentat Losada. Amb aquest avançament, ha volgut aclarir que encara no hi ha res tancat.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play