menu Home
AndorraEconomiaSocietat

Els ingressos mínims per accedir a un habitatge seran d’1,01 vegades el salari mínim

Ràdio Valira | 19 de març de 2024

Tenir uns ingressos mínims d’1,01 vegades el salari mínim vigent i màxims de 2,2 vegades (2,5 en el cas de famílies amb menors a càrrec); un patrimoni màxim de quatre vegades el salari mínim interprofessional; acreditar que s’ha viscut a Andorra un mínim de cinc anys ininterromputs i de manera permanent i que es destina a la renda del lloguer més del 30% dels ingressos, així com no tenir cap habitatge en propietat. Aquests són els principals requisits recollits en el reglament d’accés, adjudicació i gestió del parc públic d’habitatges a preu assequible que la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, i el secretari d’Estat d’Economia, Treball i Habitatge, Jordi Puy, han presentat a l’edifici Tobira 11, el primer del parc públic al qual es podrà accedir si es compleixen aquestes característiques. Es tracta d’un immoble de 27 habitatges que podrien ser ja ocupats pels primers inquilins abans de l’estiu. Són tretze habitatges d’una habitació i d’entre 30 i 50 metres quadrats; tretze més de dues habitacions (entre 55 i 75 metres quadrats) i un més de tres habitacions i 80 metres quadrats.

La titular d’Habitatge ha posat en relleu que “la voluntat del Govern és que ningú destini més del 30% al preu o renda de lloguer” i ha detallat tota la feina que s’està fent al respecte com fer aflorar els pisos buits, treballar en concessions publicoprivades o col·laborar amb els comuns i entre la qual es troba, també, que el Govern es doti d’un parc d’habitatges destinats a lloguer de preu assequible. Ara el primer “pas” per materialitzar aquest parc és precisament l’impuls al reglament que s’ha presentat aquest dilluns i que fixa “el salari com una de les condicions bàsiques” per poder-se beneficiar d’aquests habitatges. En la concessió d’aquests pisos, una tasca que correspondrà a l’Institut Nacional de l’Habitatge que serà qui gestionarà aquest parc, es tindrà especialment en compte col·lectius vulnerables com famílies monoparentals, dones víctimes de violència de gènere, persones amb discapacitat, majors de 65 anys o menors de 35, que podran rebre 10 punts extra fins a un màxim de 30.

El reglament presentat aquest dilluns té tres finalitats bàsiques: crear el registre de sol·licitants; regular l’accés i l’adjudicació i atribuir a l’Institut Nacional de l’Habitatge la gestió dels pisos. Marsol ha defensat la utilitat del registre, per tenir informació de les persones i famílies que requereixen un habitatge a preu assequible. Servirà, ha dit, per “fer una foto de la realitat del país” i constituirà la base de dades de persones que poden accedir a un dels habitatges. Les persones que estiguin inscrites en aquest registre seran les que podran optar, en les diferents convocatòries, a un dels pisos públics. Tal com ha comentat Puy, els possibles inquilins que vulguin un pis a la mateixa parròquia on viuen rebran també una ‘bonificació’ extra de deu punts, ja que es vol prioritzar que les persones romanguin en la seva parròquia de residència i el contracte serà vigent per tres anys amb una pròrroga de dos anys. Malgrat això, cada any es revisaran les condicions per comprovar que les persones continuen complint els requisits establerts.

Pel que fa als preus que hauran de pagar els beneficiaris d’aquests pisos, s’estableix que no sigui superior al 30% dels seus ingressos i hauran d’estar un 25% per sota del preu de mercat. Precisament per determinar aquesta renda, Marsol ha explicat que la plataforma per la qual els comuns han d’entrar les dades dels pisos de lloguer a les parròquies ja està en marxa i que de moment ja hi ha 300 contractes entrats i que en uns mesos esperen poder tenir “ja un nombre important” per tenir aquesta referència. Aquest barem, però, no podrà ser vigent encara per al primer dels habitatges, el de Tobira 11, i la ministra ha detallat que es faran servir altres fórmules com per exemple les dades de l’Observatori.

En quinze dies-tres setmanes s’espera que el reglament es pugui publicar i en un mes i mig l’INH haurà de fer la convocatòria de l’edifici Tobira 11. Les persones interessades tindran quinze dies per postular-se. Com ha explicat Puy, cada edifici del parc públic serà objecte d’una convocatòria a la qual podran optar les persones inscrites al registre.

Qüestionada per la resta de mesures que el Govern ha impulsat per resoldre la problemàtica de l’habitatge, Marsol ha incidit que en el cas dels pisos buits, dels 1.700 que es van calcular segons les dades de FEDA “fàcilment podem estar a la ratlla de 900-1.000 pisos sense comptadors” i ha defensat que es demostra, “amb la col·laboració dels comuns”, que “va ser un encert” anar a buscar aquests pisos buits. Així, ha comentat que ja es disposen de dades definitives a Encamp que apunten que dels 268 controlats per FEDA estan realment buits 174 i que a Canillo, de 438 les primeres informacions provisionals ja parlen d’un centenar. La intenció de la ministra és “motivar” els propietaris que posin aquests pisos al mercat i ha destacat que s’està treballant amb un advocat per trobar la fórmula.

La responsable d’Habitatge també ha recordat la feina amb els comuns i que la Massana cedirà aviat un terreny que podria ser objecte d’un concurs per fer una gestió publicoprivada; també ha reiterat la predisposició del Govern a col·laborar en projectes comunals com el del Cedre.

Pel que fa al parc públic d’habitatges, ha detallat que els edificis de Roureda de Sansa i Verge de Canòlich estiguin acabats abans de finals d’any, amb la qual cosa el parc de pisos a preu assequible s’ampliarien.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play