menu Home
AndorraCulturaGeneral

Un Concert de la Constitució amb un marcat ‘accent’ andorrà

Ràdio Valira | 14 de març de 2024

Un programa centrat en obres andorranes recuperades del passat i de nova creació relacionades amb el Principat i amb la mirada posada en la recuperació i la creació d’un patrimoni musical nacional han centrat el Concert de la Constitució que ha ofert aquest dijous al migdia la Fundació ONCA. Sota el títol, de ‘Patrimoni musical’ l’ONCA i la Jonca han compartit escenari amb una formació orquestral de 31 cordes i la participació del solista de guitarra, Rafael Serrallet, sota la direcció d’Albert Gumí. El públic ha pogut gaudir de l’estrena de dues obres, la llegenda andorrana ‘Engolaestels’ per a orquestra de cordes, obra encarregada per la Fundació ONCA al compositor Toni Gibert, i el ‘Concert negre’ per a guitarra solista i cordes, inspirat amb motius andorrans del compositor Hachè Costa.

Gibert ha destacat que estava “molt content i molt honorat” amb l’encàrrec de la Fundació ONCA i ha detallat que la peça sorgeix de la llegenda d’Engolasters, de les bruixes que hi fan un aquelarre, una peça “molt bonica” agafada del recull de llegendes d’Àlvar Valls i Roser Carol editades per Anem Editors. Moments abans del concert assenyalava que estava “molt emocionat” de veure com la seva obra que primer era “dins del cap i després en paper acaba prenent cos” i arriba a “les orelles del públic”. Quant a l’aposta liderada per Gumí de creació musical andorrana ha manifestat que és “una tasca molt necessària i interessant perquè Andorra té la història que té i faltava engrossir el repertori cultural” .

Una altra de les obres estrenades ha estat el ‘Concert negre’ que ha interpretat Rafael Serrallet, que ha destacat també que per a ell és “un honor” participar en un “projecte tan especial com el Concert del Dia de la Constitució” i ha lloat la peça que a través de les seves cordes ha estat presentada al públic. Hachè “ha fet una investigació sobre el folklore i la música andorrana i de manera molt intel·ligent ha sabut amagar els temes andorrans en un concert molt modern i avantguardista”, ha emfasitzat. Ha exposat el fet que el compositor no hagi volgut “transmetre una imatge bucòlica de l’Andorra de les muntanyetes i la neu sinó la de la duresa que ha suposat viure a la muntanya”, sabent copsar l’esperit de “lluita i superació i l’alegria de viure en un entorn natural tan bonic”. Ha detallat que es tracta d’una composició de quatre moviments el primer dels quals molt més íntim “amb ‘cantus firmus’ gregorià que segurament els monjos cantaven als Pirineus”; un segon amb “molt de ritme i una estructura molt moderna”; un tercer “de somni que ens transporta i acaba amb tema molt líric” i finalment el contrapàs que convida a ballar i que de fet els músics han plasmat amb un moviment de mans que reflecteix aquest ritme.

Serrallet ha subratllat que les dues estrenes incloguin contrapassos andorrans com un dels temes principals i ha valorat que la peça de Gibert, en la que ell no ha participat tocant, està “molt ben feta, s’hi veu molt d’ofici i és un treball extraordinari”.

El concert ha arrencat amb una primera part del programa amb peces recuperades del segle XX amb autors del país, com Enric Marfany i Gosset amb ‘L’aprenent de rellotger’ i Josep Fontbernat amb Glossa sobre la cançó ‘Plora cor meu’, i amb compositors catalans que van dedicar obres a Andorra, com Pere Jordà ‘Sardana andorrana’ i Agustí Borgunyó ‘Andorrana’. Les dues sardanes, una cançó i un vals, arranjades per Gumí i Jordi Coll.

Després d’un interludi en què s’ha recuperat una de les obres estrenades en edicions anteriors, ‘Variacions sobre la Marxa del Consell’, escrita per Gumí, els músics han interpretat ‘Engolaestels’ per a orquestra de cordes i el ‘Concert negre’ per a guitarra solista i cordes, dedicat, segons el mateix autor a Albert Gumí i Rafael Serrallet, a l’ONCA i al Principat. L’actuació s’ha clos amb una obra escrita per Serrallet i dedicada a la seva terra d’acollida: ‘Petita fantasia ordinenca’.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play