menu Home
AndorraGeneral

Els joves proposen ‘compactar’ l’horari lectiu i sancionar els venedors de begudes energètiques a menors

Ràdio Valira | 14 de març de 2024

Fer una reforma educativa de tal manera que es pugui ‘compactar’ la jornada lectiva i passar de set a sis hores, fomentant també “activitats vivencials” en l’àmbit laboral i obrir les portes a què es presentin més alternatives professionals; un centre d’alt rendiment per a joves esportistes i la prohibició de la venda a menors de begudes energètiques. Aquestes són les tres propostes que les comissions legislatives del 22è Consell dels Joves estan treballant perquè puguin ser debatudes el mes d’abril en el ple. Els diferents integrants de les diferents comissions han valorat positivament el debat “enriquidor i engrescador” que es viu en aquestes reunions i l’intercanvi d’idees i el diàleg que les protagonitzen. A més, tal com ha emfasitzat la consellera de Concòrdia Maria Àngels Aché el fet que es debatin en el si del Consell General propostes com la reforma educativa “dona visibilitat” a aquestes proposicions que “són d’interès” per als joves. D’aquesta manera, la seva veu pot ser escoltada.

Així, Aché ha exposat que els alumnes han plantejat una compactació de l’horari lectiu i que els estudiants puguin fer estades en l’àmbit laboral així com que diferents professionals els puguin apropar la seva professió perquè així puguin valorar diferents sortides laborals sobre les quals potser no havien reflexionat. En aquest sentit, Carla Tor i Íngrid Lasheras, alumnes del Lycée Comte de Foix, han explicat que no només es tractaria de “reduir la jornada” sinó també canviar “la metodologia de treball” per tal de ser “més eficaços i tenir un millor rendiment escolar”.

Un altre aspecte que els joves han volgut portar al si del Consell General és “el descontrol massiu” que actualment hi ha en la venda de begudes energètiques a menors. Així, Maria Ubiergo, de l’escola andorrana de segona ensenyança d’Encamp, ha explicat que avui en dia es pot trobar “menors de dotze anys” consumint aquest tipus de beguda i això “pot ser perjudicial per a la seva salut, ja que afecta el seu rendiment educatiu” però també té un impacte en el seu “entorn social”, ja que té “repercussions en l’insomni o el seu desenvolupament neuronal i físic” i té “efectes secundaris”. Per tant, han plantejat que els venedors puguin tenir multes de fins a 4.000 euros tenint en compte que cal vetllar perquè els joves puguin tenir un “desenvolupament més sa”.

La consellera general demòcrata Meritxell Alcobé, que forma part de la comissió en què s’ha debatut aquest aspecte, ha celebrat que els joves siguin “molt conscients del perill” que pot comportar el consum d’aquestes begudes i ha destacat que en el debat, “força engrescador i enriquidor, s’hagin compartit diferents opinions” sobre el topall d’edat per a la prohibició o el tractament que han de tenir les begudes isotòniques. Alcobé ha volgut “recalcar el treball que han fet les escoles” on aquestes propostes s’han treballat des de diferents matèries i ha valorat el nivell del debat.

I també hi ha hagut força intercanvi d’opinions al voltant de la proposta del centre d’alt rendiment per a joves esportistes, ja que tal com ha explicat el conseller general demòcrata Marc Magallon quan ja s’havien pactat els diferents articles s’ha “plantejant si realment cal tirar-lo endavant o no després d’un intens debat molt enriquidor” al voltant dels costos d’aquesta proposta, motiu pel qual s’ha posat sobre la taula una reforma en l’àmbit educatiu per ajudar aquests joves esportistes.

L’alumne de l’Àgora School Martí Torres ha defensat que un centre seria “important perquè els joves puguin ser millors en els seus esports i l’esport andorrà sigui més internacional” i Hugo Fernández, del Lycée, ha puntualitzat que potser amb una reformulació dels horaris a les escoles es pot potenciar el rendiment d’aquests esportistes sense la necessitat de fer un centre específic.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play