menu Home
AndorraSuccessos

Més de 400 sancions per consumir alcohol en espais públics el 2023

Ràdio Valira | 12 de març de 2024

La policia ha imposat més de 400 sancions per consumir begudes alcohòliques en espais públics durant el 2023. Així es desprèn de les dades facilitades pel cos d’ordre, de les quals s’extreu que el nombre d’expedients iniciats l’any passat han augmentat més d’un 96,5% en comparació al 2022.

Entrant al detall de la informació, la majoria de les multes per beure alcohol a la via pública han estat incoades a persones majors d’edat (327), de les quals 168 a residents i 159 a turistes. En referència a les imposades a joves menors d’edat, s’han iniciat 76 expedients sancionadors, setanta a residents i sis a visitants.

Quant a les sancions per posseir o consumir drogues en espais públics, durant el 2023 se’n van incoar 200, el que representa un augment del 33,33% en relació amb les imposades l’exercici anterior. D’aquestes, la majoria es van obrir a persones majors d’edat (181), de les quals un centenar a residents al país i la resta, 81, a turistes. Respecte a les obertes a menors de 18 anys, 19, totes corresponen a joves residents al país.

En relació amb l’augment de les sancions registrat en comparació al 2022, des de la policia exposen que cal tenir en compte que la xifra incrementa a causa de l’augment de l’activitat relacionada amb l’oci nocturn i els festivals durant el primer semestre de l’any passat després de l’aixecament de totes les mesures i restriccions relatives a la irrupció de la pandèmia de la Covid-19.

A més, recorden que des del setembre del 2022, el cos d’ordre disposa del Grup de Suport de Manteniment de l’Ordre (GSMO) com a equip independent de les patrulles, a través del qual incrementen la presència d’agents i la prevenció en zones sensibles i espais on es poden concentrar grups per al consum d’alcohol o drogues, a banda de reforçar la tasca de tota la Unitat de Seguretat Ciutadana.

870 sancions per infraccions a la Llei de Seguretat Pública
Durant el 2023 la Policia va imposar un total de 870 sancions per infraccions a la Llei de Seguretat Pública. Entre les més destacades, a banda de les relatives al consum i possessió d’alcohol i drogues, hi figuren les referents a la pertorbació de la tranquil·litat pública fent soroll (124) i les incoades per escopir, orinar o defecar en vies i espais urbans públics amb un total de 115 expedients.

Més allunyats queden els expedients que fan referència a infraccions per activar una alarma sense una causa justificada (12), produir sorolls dins i fora de locals de restauració (7) i les imposades a establiments per incomplir els horaris d’obertura o tancament (3), servir begudes alcohòliques a menors d’edat o a persones èbries (2), i servir begudes alcohòliques fora de l’horari establert (1).

El total de sancions imposades representa una recaptació monetària de 103.348 euros, tot i que, tal com indiquen des de la policia, encara hi pot haver sancions pendents de cobrar. Tanmateix, destaca una reducció de l’import en comparació amb els anys anteriors, quan es van recaptar 150.180 euros (2022), 234.270 euros (2021) i 187.500 euros (2020).

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play