menu Home
AndorraSalut

Salut ja té 26 respostes dels actors implicats en el pacte d’estat

Ràdio Valira | 5 de març de 2024

26 dels 51 agents implicats en el pacte d’estat de salut ja han fet arribar al ministeri una resposta amb les seves aportacions al document inicial i d’altres 21 estan pendents de fer aquest retorn. Així ho ha exposat la ministra de Salut, Helena Mas, que ha reiterat que malgrat el Partit Socialdemòcrata, Concòrdia i Liberals se n’hagin desmarcat i hi hagi el dubte d’Andorra Endavant, el pacte “és la suma de tots i cadascun de nosaltres; té bona salut i continua endavant”, ja que hi ha implicats associacions, entitats i col·legis professionals amb la voluntat que sigui al màxim “inclusiu” possible.

Mas ha manifestat que davant les respostes rebudes i les que encara queden pendents (21) estan “positius i satisfets” i ha tornat a reiterar que convida els que s’han “baixat” del pacte a sumar-s’hi tot reiterant que la va sorprendre que es fessin enrere en un estadi tan inicial de la feina. Cal recordar que des del Govern s’havien marcat com a termini poder tenir el retorn per poder iniciar les taules de negociació en un parell de setmanes i Mas ha manifestat que a l’espera de rebre les respostes aquesta “temporalitat” potser s’allargarà una mica més tot i que ha defensat que seran “exigents” en què els terminis no s’allarguin.

La titular de Salut ha reiterat que “des del principi” des del Govern es va anunciar que el document presentat era “un tret de sortida, un esborrany” que s’ha “d’enriquir, evolucionar, madurar” amb les diferents aportacions i ha admès que “evidentment” canviarà respecte del text inicial tot i que no ha gosat dir si aquests canvis seran “substancials”.

Recepta electrònica
D’altra banda, i qüestionada sobre la implantació de la recepta electrònica, Mas ha destacat que s’estan “fent avenços” i que “la progressió del projecte és favorable” després d’un treball “molt intens” amb el SAAS i el col·legi de metges. Així, ha recordat que ara s’està completant la segona fase, la que ha de permetre que els prescriptors puguin fer servir aquesta recepta electrònica i que en una tercera fase ha de suposar que les farmàcies puguin dispensar els medicaments.

La titular de Salut també s’ha referit a la cartera de serveis i ha puntualitzat que a hores d’ara es treballa perquè tres prestacions com la dietètica i nutrició ambulatòria en determinades patologies; la podologia (també en certes patologies) i la incongruència de gènere tinguin un reglament específic que regulin la seva entrada a la cartera de serveis i ha remarcat que de manera constant s’avalua si hi ha altres noves prestacions que també es poden incloure.

A l’últim i qüestionada sobre l’obertura d’un expedient informatiu a un centre de diagnòstic per la imatge que no estaria fent servir la història clínica compartida tot i estar-ne obligat, la titular ha optat pel “paraigües de la prudència” per no entrar més al detall del cas a preguntes dels mitjans de comunicació.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play