menu Home
GeneralSocietat

França es converteix en el primer país del món a inscriure el dret a l’avortament a la Constitució

Ràdio Valira | 4 de març de 2024

França s’ha convertit aquest dilluns en el primer país del món a inscriure explícitament a la seva Constitució el dret a l’avortament. Tot i les reticències de la dreta i part de l’extrema dreta, finalment el president i copríncep francès, Emmanuel Macron, ha aconseguit els suports necessaris per modificar la carta magna francesa. L’ambaixador de França a Andorra, Jean-Claude Tribolet, ens ha detallat que prèviament el senat francès ja havia aprovat el projecte de llei amb la modificació. Avui s’ha aprovat la introducció de la següent frase a l’article 34 de la Constitució: “La llei determina les condicions en les que s’exerceix la llibertat garantitzada a la dona de recórrer a l’interrupció voluntària de l’embaràs”.

Amb la introducció a la Constitució d’aquesta frase, el país gal protegeix al màxim aquest dret i evita que futurs governs conservadors puguin fer passos enrere pel que fa al dret a l’avortament. Tribolet ha posat en valor que el que s’escriu a la Constitució és un dret del més alt nivell i mostra la voluntat de convertir aquest dret irreversible. “És molt més difícil canviar la llei que la Constitució”, explica. Amb tot, l’ambaixador ha destacat que la interrupció voluntària de l’embaràs és legal a França des del 1975, moment en què es va aprovar la anomenada “llei Simone Veil”.

Així doncs, i després de superar tots els tràmits parlamentaris, aquesta tarda tots els diputats i senadors francesos —que són un miler— s’han reunit al Palau de Versalles per al vot final. Val a dir que la llei francesa exigeix ​​als canvis constitucionals que tres cinquenes parts dels membres de l’Assemblea Nacional i del Senat votin a favor en una sessió conjunta que rep el nom de Congrés.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play