menu Home
AndorraPóliticaSocietat

Per abans de juliol la modificació de la llei de la CASS per incrementar pensions als que visquin fora

Ràdio Valira | 27 de febrer de 2024

La modificació de la llei de la CASS que ha de permetre regularitzar les pensions de les persones que viuen fora d’Andorra i hagin cotitzat menys de quinze anys estarà enllestida abans del mes de juliol. Així ho ha anunciat el síndic general, Carles Ensenyat, que ha apuntat que la solució que s’ha trobat ha estat la de revalorar aquestes pensions per als jubilats que hagin cotitzat menys de quinze anys i visquin fora d’Andorra amb la “mitjana de l’IPC europeu”, una fórmula que creu que és la “més equànime, la més justa”.

El fet que aquestes pensions no es veiessin augmentades va generar dubtes en el copríncep francès, que va plantejar a través dels seus serveis tant els grups parlamentaris com a la sindicatura que hi podria haver indicis d’inconstitucionalitat i que, per tant, hi havia sobre la taula demanar un dictamen al respecte. Finalment, aquest recurs no ha estat necessari ja que s’ha arribat a un compromís dels grups que es farà una modificació de la llei de la CASS que tal com ha concretat Ensenyat podria estar enllestida abans del mes de juliol i en els termes abans esmentats. Per tant, l’acció plantejada pel copríncep va “decaure”, ja que es va trobar una solució “política”.

Ensenyat ha tret importància al retard en l’entrada en vigor del pressupost que ha suposat la discussió d’aquest punt, ja que ha remarcat que, al cap i a la fi, han estat “quinze dies, no ha tardat massa més”. De fet, la llei ja és efectiva des d’aquest dimarts.

El síndic ha defensat que aquest increment de les pensions estigués inclòs dins la llei del pressupost, pel fet que ha puntualitzat que és “una obligació legal que la revalorització es faci” a través d’aquesta llei del pressupost.

I, qüestionat sobre la cobertura de vacants d’inspectors a l’Agència de Protecció de Dades (APDA) s’ha mostrat sorprès perquè l’argument d’una de les inspectores per deixar el càrrec fos l’horari. “L’horari, vas a la web i surt”, ha etzibat, tot afegint que és públic, i ha emmarcat aquesta argumentació en el fet “d’explicar per què hi ha moltes dimissions” i en respostes que tenen “un cert recorregut”. Ha explicat que li consta que la comissió legislativa d’interior està treballant en la modificació de la llei i que “una de les possibilitats” és que aquests inspectors siguin “funcionaris públics”, amb la qual cosa es faria un concurs públic, “amb transparència” i al qual tothom podria concórrer amb unes “regles del joc clares”. Ensenyat ha anunciat que aquesta reforma podria estar enllestida al mes de març, per entrar-la a tràmit parlamentari i aprovar-la l’abans possible, i ha afegit que el fet que s’hagi treballat en comissió també pot fer que hi hagi “menes prèvies”, amb la qual cosa l’aprovació podria ser “més ràpida”.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play