menu Home
AndorraPólitica

L’USdA prepara noves mobilitzacions

Ràdio Valira | 26 de febrer de 2024

La Unió Sindical d’Andorra prepara noves mobilitzacions a nivell nacional, davant del què qualifica d’inacció del Govern per millorar les condicions de vida dels treballadors. Ho ha anunciat el seu secretari general, Gabriel Ubach, després de la reunió que ha mantingut aquest divendres el Consell Econòmic i Social. “La macromanifestació que estem preparant ja no solament és pel tema de l’habitatge, també pel tema del poder adquisitiu; pel tema de la CASS, on es condonen milions d’euros sense saber com ha passat ni perquè ha passat”, explica. Segons Ubach, aquest seguit de fets està fent que la classe mitjana s’estigui veient destrossada per “una classe de fer política que l’únic que afavoreix és l’especulació inmobiliària i que la classe privilegiada es vegi afavorida en detriment de la classe mitjana andorrana”.

I és que pel Sindicat, no hi ha hagut cap novetat en aquesta trobada i que totes les parts continuen mantenint les postures inicials. Mentre la Patronal reitera que no pot apujar els salaris als treballadors per mantenir la competitivitat, el Sindicat insisteix en què els sous actuals, estan totalment desfasats de la realitat social i laboral del país. Ho argumenta entre d’altres qüestions, en els elevats preus dels lloguers i en l’encariment generalitzat del cost de la vida.

En referència a la proposta que apuntava un cop acabada la reunió, la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, per incrementar la representació dels treballadors mitjançant els comitès d’empresa, des del Sindicat, no ho veuen factible. Ubach argumenta que tal i com està la legislació “és impossible que algú vulgui ser un delegat dels treballadors” i afegeix que “fer un comité d’empresa amb uns delegats dels treballadors que estaràn completament sols i abandonats davant d’una patronal que està ben organitzada i amb molts més mitjans, és una guerra de David contra Goliat”.

Per Ubach, la legislació entra en contradicció, fixant d’una banda la figura del delegat d’empresa en totes aquelles que tinguin més de 20 treballadors, i de l’altra, que es mantingui l’acomiadament lliure. Explica que en un país on el 80% de la població depèn del comerç i l’hosteleria, dels sectors més desafavorits, “un delegat dels treballadors com a molt comptarà quatre hores més al dia per poder fer la seva feina”.

Alhora, el secretari de l’Usda, apunta que s’està incomplint la llei perquè el mateix delegat dels treballadors, ha de ser el responsable de d’aplicació de la llei de protecció i seguretat en el treball, i per tant si falta la primera figura, també falta la segona. Amb això argumenta també la necessitat de fer un canvi de legislació, que doni més protagonisme als sindicats. “A hores d’ara, encara no em vist que el Govern estigui fent res per a poder incrementar totes aquestes funcions”.

Encara no hi ha data per aquestes mobilitzacions, però tot fa pensar que enguany, el primer de maig, podria ser diferent al d’anys anteriors.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play