menu Home
AndorraGeneralSocietat

Les mobilitzacions de pagesos per dimarts i dimecres no afectaran els accessos al Principat

Ràdio Valira | 26 de febrer de 2024

Les mobilitzacions previstes per la Unió de Pagesos de Catalunya, per aquest dimarts i dimecres no afectaran inicialment als accessos al Principat. Segons ens ha explicat el seu coordinador territorial per a la zona de l’Alt Urgell, Joan Guitart, els talls es preveuen en d’altres punts del Pirineu, com a la zona de la Jonquera o la zona del túnel de Vielha, però no a la frontera del Riu Runner, ni a la del Baladrà.

El què no pot garantir és que no hi hagi d’altres incidències a la xarxa viària catalana, protagonitzades per la plataforma de pagesos, tot i que inicialment no en té constància: “Ells ja decidiràn si tanquen la zona de Bassella o la zona de Pons, o si pujaràn cap aquí dalt, però no ho crec. Que jo sàpigui no s’han demanat permisos, i per fer-ho s’ha de tenir tot en regla”.

Tal i com s’avançava la setmana passada, els pagesos catalans s’han posat d’acord amb els francesos, per fer més pressió i mirar d’assolir, sinó totes, algunes de les seves reivindicacions. I per a tranquil·litat dels conductors, alerten que aquests dos dies focalitzaran les seves accions en bloquejar el pas de mercaderies.

El col·lectiu és conscient que la llista de reivindicacions s’ha anat fent molt llarga i que potser ara és difícil de resoldre-ho tot alhora. Val a dir que malgrat la rellevància de les protestes que ha dut a terme el col·lectiu en les darreres setmanes, encara no han rebut cap resposta positiva per part de l’administració. “Són tot paraules i bones intencions, però de moment de fets cap. Potser es qüestió de fer més pressió en les demandes més importants”, explica Guitart.

Entre les qüestions més importants, Guitart en destaca la llei de la cadena alimentària, i que se’ls deixi de pagar els productes per sota del preu de mercat; un fet que ara per ara no els permet guanyar-se la vida. D’altres reivindicacions passen per l’excés de burocràcia; la gestió de la fauna salvatge, i la competència deslleial que pateixen per part dels productes que ens arriben de fora de la Unió Europea.

Aquest dimarts, tota l’atenció se centrarà a la Taula d’Agricultura que es reunirà a Barcelona, i que comptarà amb la presència de sindicats, cooperatives, membres de la plataforma i el Departament d’Acció Climàtica per part de l’administració.

La previsió és que les mobilitzacions comencin en els punts indicats, demà dimarts al voltant de les nou del matí i s’allarguin durant tot el dia, o fins i tot fins dimecres, si el resultat de les converses no es satisfactori per al col·lectiu.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play