menu Home
AndorraGeneralPólitica

Govern no farà públic el text de l’acord d’associació sense “una contextualització prèvia”

Ràdio Valira | 16 de febrer de 2024

El Govern no farà públic el text de l’acord d’associació amb la Unió Europea sense que prèviament s’hagi fet un treball de contextualització “i haguem comprovat que recull tot allò que hem negociat fins a la data o allò que hem d’acabar de negociar durant les setmanes vinents”. Amb aquestes paraules, el cap de Govern, Xavier Espot, ha volgut donar resposta a les declaracions que durant els darrers dies han anat fent els membres del pacte d’Estat, on ‘forçaven’ el Govern a entregar ja el text de l’acord. En aquest sentit, ha lamentat que integrants del pacte com Jaume Bartumeu, Judith Pallarès o Oliver Alís hagin anat “parlant individualitzadament i anant fent declaracions” al voltant d’aquesta qüestió “que després es malinterpreten o s’esvaeixen” i ha advocat perquè hi hagi només “una única veu” que traslladi els missatges pactats prèviament entre les forces polítiques.

Espot ha assenyalat que “per part del Govern no hi ha hagut mai cap tipus de reticència en fer públic l’acord, sinó tot el contrari”. De fet, ha assegurat que “aquest deure de transparència i d’informació inclou l’entrega íntegra del text”. Ara bé, el cap de Govern ha posat en relleu que “també hem de saber en quin punt estem actualment”, per la qual cosa ha advocat per fer les coses “de manera ordenada i contextualitzada perquè nosaltres ara no tenim un text definitiu”, sinó una versió que tot just va arribar aquest dijous relativa a l’acord marc, el protocol Andorra i de “gairebé tots els annexos ja traduïts en versió anglesa”. Per tant, ha manifestat que a partir d’ara el que caldrà serà traduir el text a totes les llengües de tots els països oficials de la UE, així com al català. Es tracta, doncs, d’un treball que des de l’executiu s’espera tenir enllestit al mes de març.

El cap de Govern també ha defensat que ara mateix no es pot entregar el text sense haver fet aquesta contextualització prèvia perquè, per exemple, pel que fa al sector farmacèutic, ha exposat que “hi ha determinats serrells que no han acabat de ser tancats durant la negociació i ara hem de fer alguna proposta concreta sobre com s’han d’implementar alguns punts”. Per tant, ha manifestat que si el text actual es trasllada al Col·legi de Farmacèutics “veuran que el que hem pactat o està recollit perquè hem de fer una feina per incorporar aquest redactat”. Malgrat que encara no és definitiu, també ha explicat que “el document que tenim ara és molt complet, però no del tot complet”, ja que “hi pot faltar alguna cosa” i per això “s’està fent un treball de revisió que pot portar-nos a la conclusió que poden faltar més coses”.

Tot i aquestes explicacions, Espot també ha assenyalat que això no vol dir que el text no es pugui fer públic abans. De fet, ha manifestat que la proposta que s’ha fet al pacte d’Estat és anar fent reunions molt detallades de fins a quatre hores per col·lectius, començant pels consellers generals i passant per totes les institucions públiques i els mitjans de comunicació. Una vegada donades aquestes passes, s’ha mostrat partidari en fer-ho públic de manera oberta, “però després d’haver explicat fil per randa tot això”. Així mateix, ha avançat que durant el mes de març es vol convocar una reunió de poble en la qual participin totes les persones que han estat implicades en el pacte d’Estat i en la negociació i, si escau i si s’han pogut tancar els textos definitius, compartir-los amb els assistents.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play