menu Home
AndorraGeneralPólitica

Els contrabandistes porten la gresca al Carnaval d’Ordino

Ràdio Valira | 13 de febrer de 2024

El festiu de dilluns de Carnaval ha fet que el judici dels contrabandistes emplenés i portes la gresca a la plaça Major d’Ordino. Una representació humorística que té sempre la mateixa trama, un grup de persones foranes s’han perdut pel serrat i no coneixen el català, només parlen l’occità, fent que no es puguin comunicar amb les forces especials i provoca el judici a la plaça. A sobre d’aquest guió inicial, és on comencen a implementar subtemes d’actualitat com les eleccions o dues multimilionàries russes que volen invertir al país.

El president de l’associació de cultura popular d’Ordino, Albert Roig ha esmentat que porten preparant els contrabandistes amb dos assajos cada setmana durant un parell de mesos, on primerament “s’elaboren els diàlegs i després es reparteixen els papers”. Enguany, han participat trenta persones en la peça entre contrabandistes, els FEO (forces especials d’Ordino), els batlles, els escrivents i un plec de personatges que els de l’associació s’han inventat. A més, hi ha col·laborat l’esbart Valls del Nord, la coral Casamanya, el grup artístic d’Ordino i els veïns de la parròquia. “Sempre hi ha una cançó on cantem fent sàtira dels temes” ha explicat. Ja és un hàbit per la parròquia que puguin comptar amb la participació de l’Esbart Valls del Nord, la Coral Casamanya, el Grup Artístic d’Ordino i els veïns d’Ordino.

A banda, al judici han estat presents tots els polítics, menció que la cònsol major d’Ordino, Maria del Mar Coma ha esmentat que “com diuen, per Carnaval tot s’hi val, jo penso que avui és un dia de disbauxa i, per tant, s’ha de prendre bé”.

La festivitat ha acabat amb el repartiment del famós caldo amb carn d’olla per a tothom. A les 17 hores es continuarà amb la cursa infantil de disfresses, deixant la clausura per a dimecres 14.

El pla d’urbanisme i els terrenys
També, però, en referència al pla d’urbanisme, Coma ha explicat que els hi van presentar dijous la carta i ara, l’han d’estudiar amb els assessors per verificar si el pla no està fora de normativa, aspecte que han al·legat els propietaris. “Després actuarem en conseqüència, llavors el pla d’urbanisme anirà en funció del que els nostres assessors ens diguin i puguem fer en aquest cas” ha esmentat. En tot cas, ha confirmat que si efectivament, estan fora de la normativa, procediran a l’ajust del pla “justament perquè no ens el tombin”.

Els propietaris al·leguen que l’actual escrit contravé la llei del sol i inclús pot arribar a afectar a l’article de la propietat privada en la Constitució. Tanmateix, va ser aprovat per l’anterior mandat i des del comú de la parròquia, van fer confiança a l’antic assessor, que esmentava que estaven dins de la normativa. “Ara mateix els propietaris ens han aportat aquests nous arguments i, per tant, és el que s’ha d’estudiar” ha recalcat volent afegir que “el que volem és posar fre amb aquesta construcció i hem de tornar-la a encabir en aquesta normativa”. La cònsol major ha conclòs confirmant que no tenen cap termini establert, però començaran a aprofundir en el treball ja iniciat durant la setmana.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play