menu Home
AndorraGeneralSocietat

El Govern alerta d’una situació climàtica inusual, però no de perill

Ràdio Valira | 9 de febrer de 2024

El Govern ha presentat aquest dijous el primer paquet d’indicadors de la situació climàtica lligada al recurs hídric, el qual el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, ha definit com un tipus de “campanya per poder conscienciar a la població de la situació al país”. Es tracta d’un estil de butlletí arran del recurs hídric que es preveu consensuar amb tots els comuns, aprofitant la nova llei de l’aigua, i que es vol apropar a la població a través del BOPA amb una transparència i actualització constant de la informació. Tot i no estar en una situació de perill pel que fa a la sequera, des del Govern han decidit avançar-se per poder garantir unes mesures prèvies en cas que s’agreugi el problema.

La disponibilitat de l’aigua és un aspecte que preocupa, ja que Casal ha incidit que independentment de la situació climàtica, no s’ha de malbaratar el seu ús. Prenent les dades de l’estació meteorològica automàtica de FEDA (la qual és de referència per tenir la sèrie climàtica més llarga), la tècnica de l’oficina de l’energia i del canvi climàtic (OECC), Lucía Rivero, ha demostrat com durant l’any 2023 s’ha avaluat un estat variable constant de les precipitacions. En certs mesos, sobretot al març i setembre, la quantitat de pluges va decréixer, no obstant això, en altres períodes de l’any les gràfiques estaven per sobre dels habituals. Enguany, s’ha detectat un dèficit de quasi el 50% de les precipitacions. Rivero ha esmentat que “en els últims 24 anys, hem tingut diverses sequeres bastant prolongades i, per tant, podem veure que en el que portem de segle, hi ha hagut sequeres més llargues i intenses”.

Actualment, l’índex d’estàndard de precipitació (SPI) indica un valor al voltant del -1, i l’índex de precipitació i evapotranspiració estàndard (SPEI), que mostra l’evaporació de l’aigua en relació amb l’SPI, arriba quasi al -2. Ambdós índexs mostren una situació seca, ja que el 0 és la normalitat i els valors positius indiquen una situació humida. L’SPEI penalitza encara més pel fet que “en moments històrics on hi ha hagut precipitacions similars, a més temperatures, hi ha menys disponibilitat de recurs”, ha volgut incidir Casal.

Un problema que, si bé ja està en el radar de Govern, es difon lleugerament amb la presència de la fosa. El coordinador de sostenibilitat de l’Andorra Recerca + Innovació (AR+I), Oriol Travesset, ha explicat que el cabal dels rius no presenta una situació crítica per aquest aspecte. “L’any passat la fosa la vam tenir al març, en comptes del maig” ha mencionat amb l’hidrograma mensual de la Borda Sabaté de comparació entre el període de referència (2013-2022) i l’any 2023. Una dada inusual i atípica, fet que durant tot l’any es va registrar una mitjana similar en comparació.

Encara i això, s’ha obert l’any amb un punt positiu: el registre del gener 2024 (on ja s’ha inclòs la fosa) és una mica més favorable que el del 2023, però la falta de neu al país suposa una de freda i una de calenta. “A diferència de la precipitació, on veiem que hi havia anomalies positives, al cabal tot l’any vam tenir anomalies de cabals baixos” ha analitzat Travesset, que ha matisat que “són records a partir del 2013”. L’índex estandarditzat de cabal (SSFI) en referència al període de sequera actual amb durada de 24 mesos, el valor màxim al passat maig és de -1,9, molt proper a la sequera extrema.

Finalment, s’ha esmentat que la situació actual referent a les precipitacions no és tan crítica com la registrada l’any 2008, tot i que el canvi climàtic pot accelerar i accentuar la falta de pluges.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play