menu Home
AndorraGeneralPóliticaSalut

El Govern espera els resultats de l’auditoria de la CASS abans de prendre una decisió

Ràdio Valira | 8 de febrer de 2024

El Govern va traslladar als grups parlamentaris de la majoria tota la informació relativa als pagaments indeguts que durant uns anys la CASS ha efectuat a persones que gaudeixen d’una pensió d’invalidesa del grup 1. Així ho ha confirmat aquest dimecres el ministre portaveu, Guillem Casal, qui, per altra banda, també ha reconegut que no forma part de la comissió de Finances i que, per tant, “no puc corroborar si aquella informació es va traslladar de manera deguda” a la resta de consellers.

Precisament, des dels grups de la majoria i l’oposició s’assenyalava aquest dimarts que no disposaven de la informació necessària al voltant d’aquest afer i que s’emplaçaven a escoltar les explicacions que aquest dijous donarà el president del consell d’administració de la CASS, Marc Galabert, en seu parlamentària. Així mateix, Casal també ha posat en relleu que des del Govern s’esperarà a conèixer els resultats de l’auditoria encomanada per la pròpia CASS per veure “si hem d’anar més enllà” i depurar responsabilitats.

El portaveu de l’executiu també ha defensat l’esmena que es va introduir a la llei del pressupost del 2024, que va rebre l’aval de totes les forces polítiques, i que permet, per una banda, que les persones “en situació de vulnerabilitat” que han rebut aquests diners de més no els hagin de tornar i, de l’altra, regularitzar aquesta situació per tal que no es torni a produir. En aquest sentit, ha recordat que de cara al mes de març la CASS implementarà un seguit de mecanismes que provocaran, entre altres, que certes persones vegin minvades les seves prestacions.

Casal també s’ha volgut referir a l’import global que ha generat aquesta incidència i que sembla que finalment s’ha situat al voltant dels 1,5 milions d’euros, lluny dels entre dos i tres milions que es preveien inicialment. Des del Govern, s’assegura que la xifra total de l’import també va ser traslladada al grup majoritari del Consell General. El portaveu del Govern també ha estat qüestionat sobre la procedència dels diners que sufraguen aquestes prestacions i que, en definitiva, provenen dels diners de tots els contribuents tenint en compte que aquestes prestacions es paguen mitjançant la branca general, la qual rep aportacions de l’executiu per valor de 30 milions d’euros anualment a conseqüència de la seva situació financera deficitària.

Amb tot, el ministre ha retratat que cal esperar als resultats de l’auditoria encarregada pel propi consell d’administració de la CASS per analitzar quines accions es duran a terme.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play