menu Home
AndorraSalut

Augmenten les visites i els pacients menors d’edat per salut mental

Ràdio Valira | 6 de febrer de 2024

El departament de sociologia d’Andorra Recerca + Innovació ha presentat aquest dimarts els resultats de la tercera edició de l’estudi a càrrec d’Andtropia, ‘Del 2020 al 2023, tancant el cercle de la pandèmia de la Covid-19 a Andorra’. La presentació s’ha dut a terme, principalment, de la mà de la directora d’Andtropia, Marta Alberch, en la qual ha explicat l’evolució dels àmbits ja presentats en les altres edicions després de tres anys.

Tal com han explicat, el sector de la salut és un del més afectats i probablement serà el que més trigarà a recuperar-se. Com bé se sap, una de les grans seqüeles de la pandèmia ha estat l’afectació en la salut mental, en aquest cas dels més joves. “Les visites i pacients menors d’edat han augmentat exponencialment”, ha confirmat Alberch, especificant que, sense saber el motiu en concret, les noies són les que més acudeixen a les visites dels professionals. A més, la directora d’Antropia ha destacat que també hi ha hagut un augment d’un 12% de menors que han tingut la idea de dur a terme una acció suïcida.

Ara bé, el sector demogràfic també ha patit un gran creixement referent a l’arribada de gent estrangera al país. Alberch ha concretat que “hem de posar més l’interès a nivell demogràfic”, ja que “hi ha hagut un creixement molt per sobre dels anys abans de la pandèmia”. En aquest sentit, ha especificat que el creixement ha estat “d’un 4,4%, quan abans de la pandèmia estàvem sota del 2%”. Igualment, ha afegit que encara hi ha moltes persones i col·lectius -persones a l’atur, de baixa laboral, treballadors del món de la construcció i administratiu- que encara no s’han recuperat i no estan beneficiats de l’evolució de la resta de persones.

El sector immobiliari i serveis empresarials ha estat un altre dels sectors que més ha patit les conseqüències de la Covid-19. No obstant això, Alberch ha detallat que actualment és l’activitat que millor ha evolucionat, tant a nivell d’assalariats com treballadors per compte propi, encara que de manera generalitzada, “tots els sectors ja s’han recuperat”, ha puntualitzat.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play