menu Home
AndorraGeneralSocietat

Comença la rehabilitació de sis edificis per a lloguer a preu assequible

Ràdio Valira | 5 de febrer de 2024

Aquest dilluns han arrencat les obres per restaurar sis dels edificis que el Govern va adquirir per destinar-los a lloguer a preu assequible. Els terminis indiquen que les obres hagin de durar, de mitjana, un any, però la voluntat de l’executiu és accelerar aquesta execució i que alguns d’aquests immobles ja estiguin enllestits a finals d’aquest any de tal manera que puguin posar-se al mercat entre 150-160 pisos. Així ho han explicat els ministres de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, i de Territori i Urbanisme, Raul Ferré, al davant l’edifici del carrer Roureda de Sansa, número 8 que un cop restaurat pot encabir catorze pisos. Aquest seria un dels que es voldria que estiguessin a punt a finals d’aquest 2024. I mentre arrenquen aquests treballs el ministeri d’Habitatge treballa en el reglament que ha de determinar qui pot beneficiar-se d’un d’aquests habitatges a preu assequible. Marsol ha destacat la bona sintonia amb què s’està duent a terme la feina amb els grups parlamentaris i ha avançat que la línia va en el sentit que com a màxim els beneficiaris hauran de rebre “dues vegades el salari mínim” i el topall per sota “estarà sobre una vegada el salari mínim”. En aquest sentit, la titular d’Habitatge ha incidit en el fet que “els salaris més baixos tindran més punts”.

Més enllà dels criteris salarials també es tindrà en compte el patrimoni i altres situacions com per exemple si s’és família monoparental, ja que aquestes tindran “bonificacions”. Marsol ha indicat també que “dintre d’aquest topall salarial es faran tres graus i els que tinguin els salaris més baixos tindran més punts, almenys per aquests primers edificis” Així, les persones s’inscriuran en un registre que tindrà una vigència de dos anys (amb revisió anual perquè les condicions no hagin canviat) i un cop es vagin avançant els diferents edificis es valoraran les diferents puntuacions que tinguin les persones inscrites en aquesta mena de borsa.

Pisos buits
Marsol també ha destacat que una altra de les accions que volen impulsar és poder posar al mercat els pisos buits. Per aquest motiu ha detallat que farà arribar una carta als comuns perquè facilitin les dades dels 1.700 pisos que es va comprovar que tenien un consum zero de llum. Un cop tinguin aquestes dades s’hi dirigiran directament per exposar-los “moltes coses”, entre les quals “com ha canviat la situació de les declaracions a Espanya”. “Hi ha molts punts que crec que si els expliquem bé els podem donar potser unes seguretats que facin que s’animin” a posar aquests pisos en la borsa d’habitatges de lloguer a preu assequible, ha defensat la ministra d’Habitatge que ha tornat a incidir, novament, en la col·laboració publicoprivada com una altra de les potes per posar més oferta al mercat. En aquest sentit, ha recordat les obres a la Borda Nova i com al costat hi ha un terreny del quals ara es va demanar que es calculin els metres quadrats per poder fer un concurs “per fer una concessió privada”. A més, sembla que el comú de la Massana està també disposat a facilitar un terreny de 600 metres quadrats a la sortida de la parròquia i ha recordat, a més, el projecte a l’avinguda del Pessebre d’Escaldes-Engordany. En aquest cas concret Ferré ha detallat que aquest dimarts mateix tenen prevista una reunió amb els mandataris comunals per “ensenyar-los el projecte” definitiu i en aquest sentit ha incidit que la voluntat del Govern és poder començar a fer l’obra quan el comú escaldenc enllesteixi el seu projecte, que preveu aparcament soterrat i la planta baixa. Ha recordat que es tracta de 34 pisos. Pel que fa als incentius que facin possible aquesta col·laboració entre el sector públic i el privat, Marsol ha destacat que “potser s’hauran de fer una mica més llargues les concessions o donar una mica més de marge de preu de lloguer” perquè hi hagi resposta per part dels privats i en aquest sentit ha manifestat que potser en lloc de 400 euros de lloguer “hauran d’estar a 600 que segurament serà un preu assequible perquè també l’estem determinant, el preu assequible”.

Quant a les obres que han arrencat aquest dilluns, Ferré ha destacat que tot i que en el seu moment es va anunciar quehan d’estar enllestides entre els dotze i els divuits mesos n’hi ha alguns, com el de Roureda de Sansa, que podrien estar abans i de fet s’insistirà perquè així sigui. D’aquesta manera, ha detallat que les de l’edifici Pellicer de Canillo (23 habitatges), Verge de Canòlich 102 (quatre pisos) i l’antic hotel Hermus d’Encamp, a René Baulard, (20 pisos) podrien estar enllestides abans que acabi l’any. A més, cal recordar que cap al mes d’abril-maig ha d’estar finalitzat l’antic hotel Àrtic (26 pisos) i els inquilins ja podran començar a viure-hi. A més, el Govern preveu tirar endavant aviat les obres de rehabilitació d’un edifici a Doctor Palau de Sant Julià de Lòria, un concurs que va quedar desert, però que quan es disposi de pressupost ja s’adjudicarà per construir-hi quatre habitatges i també hi ha la voluntat que les obres de l’edifici situat a la Font de Ferro comencin a l’abril.

A l’últim, i qüestionada per les dades de transaccions immobiliàries fetes públiques aquest dilluns pel departament d’Estadística i que evidencien un descens del 12,1% en relació amb l’any anterior, Marsol ha valorat que cal “tenir present” que hi ha una moratòria des del mes de setembre “i això distorsiona una ica aquestes dades”. “Aquestes dades s’han d’agafar amb atenció” ha valorat tot afegint que s’han “d’analitzar una mica més”.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play