menu Home
AndorraGeneralPóliticaSocietat

Andorra participa en un projecte europeu per aprofitar aigua regenerada per als cultius

Ràdio Valira | 2 de febrer de 2024

En un context de canvi climàtic és necessari impulsar i implementar mesures que permetin incrementar la resiliència davant d’aquest fenomen. És amb aquest objectiu que Andorra participa en el projecte europeu I-ReWater per avaluar a nivell tècnic la possibilitat d’utilitzar aigua regenerada per als cultius. El projecte, que neix ara, persegueix preservar el capital natural per reforçar-ne l’adaptació al canvi climàtic, promocionar una gestió sostenible dels recursos hídrics, ampliar l’accés a l’aigua i garantir una gestió sostenible dels recursos hídrics.

A la iniciativa, que s’impulsa a través del consorci multidisciplinari de setze entitats d’Espanya, Andorra, Portugal i França, el Principat hi pren part a través del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, com a país col·laborador i observador, i es podrà beneficiar dels resultats que s’extreguin de la investigació tècnica. El programa europeu té com a base la convocatòria Interreg Sudoe i compta amb un pressupost de més de 2,2 milions d’euros finançats en un 75% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Així, el projecte es preveu desenvolupar durant el trienni 2024-2026 i contempla l’aplicació pràctica de quinze proves pilots en múltiples localitzacions de la regió per testejar l’aprofitament d’aigua regenerada en parcel·les d’agricultura. Les possibilitats que s’obren a l’empara d’aquesta nova investigació són múltiples i no poc ambicioses, ja que, segons es deriva d’estimacions ja realitzades, l’ocupació d’aigua regenerada a l’agricultura podria implicar un estalvi del 10% dels recursos hídrics dedicats actualment amb aquesta finalitat, segons les dades extretes de tot el territori implicat en la investigació. Aquest estalvi permetria destinar a altres usos els recursos hídrics. A més, a causa de la pròpia composició de l’aigua regenerada, enriquida en nitrogen i fòsfor, entre altres components, tindria propietats fertilitzants per a les terres de cultiu.

Els resultats de les diferents accions parcials desenvolupades permetran la posterior elaboració d’una estratègia d’actuació a nivell internacional que servirà per definir les diferents etapes a seguir en el progressiu procés d’incorporació de les aigües regenerades al conjunt de recursos hídrics disponibles destinats a aquest fi.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play