menu Home
AndorraEconomiaGeneral

El pes del sector financer en l’economia s’enfila fins al 19%

Ràdio Valira | 31 de gener de 2024

Andorran Banking, a través de la seva plataforma ‘Andorran Banking Observatory’, ha elaborat un nou informe preparat per un tercer independent, en concret pel departament de Regulació i Governance del sector financer de KPMG Madrid, on s’estudia i analitza el paper essencial del sector financer en l’economia andorrana. Una de les principals conclusions de l’estudi és l’important pes que representa el sector financer en l’economia i el quantifica en un 19% tenint en compte l’aportació directa i indirecta del sector al Valor Afegit Brut (VAB). El sector financer a Andorra té un pes important en l’economia com tenen altres places financeres com Luxemburg, Liechtenstein, Mònaco o Suïssa.

El VAB, o dit en altres paraules, la quantitat d’euros que produeix el sector financer de forma directa, és de 357 milions d’euros el 2021, segons la publicació del departament d’Estadística. KPMG ha estimat l’efecte multiplicador del sector financer en el VAB d’Andorra. Per cada euro de VAB generat pel sector financer, s’estima que es generen 0,3 euros de VAB en la resta de sectors de l’economia. Això suposa que el VAB directe i indirecte generat pel sector assoleixi aquest 19% del VAB total. Així mateix, el VAB mitjà per persona treballadora del sector financer és tres vegades superior al VAB mitjà de l’economia andorrana a 31 de desembre del 2021.

El treball també detalla que s’impulsen sectors productius i estratègics del país amb operacions de finançament que a 31 de desembre del 2022 sumaven 4.877 milions d’euros. El finançament cap als ciutadans i empreses, en les darreres dues dècades, ha acompanyat el desenvolupament econòmic i social d’Andorra. També el sector financer dona suport econòmic a través d’ajudes i patrocinis al tercer sector.

Sector creador de llocs de treball
El sector genera ocupació qualificada i permanent i la seva aportació en termes de nombre de persones treballadores i massa salarial revesteix especial rellevància. El sector financer representa el 4,5% del total de persones treballadores de l’economia andorrana, mentre que la seva aportació a la massa salarial total ascendeix al 10%, durant els últims 5 anys analitzats.

KPMG ha realitzat una estimació de l’efecte multiplicador que té el sector en la resta de llocs de treball. Enfront del 4,5% de llocs de treball generats de forma directa, que són 1.716 persones treballadores, s’estima que es generen un total de 1.544 llocs de treball indirectes, assolint el 7,8% del total de llocs de treball a Andorra.

Aportació a les finances de l’Estat
Finalment, l’estudi posa en relleu que les tres entitats bancàries generen ingressos fiscals rellevants per al sector públic. Els impostos recaptats pel Govern i els comuns representen al voltant del 2% del PIB d’Andorra, fet que demostra la contribució recurrent i continuada del sector a l’Administració pública.

El sector és un aportador net a les finances de l’Estat. Els impostos directes pagats per les entitats bancàries els darrers 5 anys han estat de 90 milions d’euros. Els bancs aporten una mitjana del 17,8% del total d’impostos directes recaptats pel Govern.

En definitiva, aquest estudi econòmic posa en relleu la importància del sector financer en l’economia productiva i pròspera del país. Segons la directora general d’Andorran Banking, Esther Puigcercós, “el sector continua i vol continuar sent un dels motors econòmics d’Andorra, per sostenir els projectes de caràcter públic i estratègic, acompanyar a les empreses i famílies en els desafiaments que afronta la societat com són la transformació verda i digital de l’economia, continuar participant amb les finances públiques, entre d’altres”. Per tant, afegeix, “és d’interès disposar de les condicions perquè el sector financer pugui continuar aportant aquesta contribució al país, especialment rellevant en el marc de l’acord d’associació”.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play