menu Home
AndorraGeneralSalut

Un tractament amb cèl·lules mare salva la cama d’una pacient d’Andorra

Ràdio Valira | 25 de gener de 2024

Han passat gairebé dos anys des que l’equip de cirurgians vasculars del SAAS format per Efrem Gómez Jabalera i Xavier Jiménez van aplicar-li, després de múltiples intervencions que no varen servir, un tractament biològic amb cèl·lules mare adultes a la resident andorrana, Esther Sebastià. Aquesta pacient de menys de 50 anys portava des del març del 2019 amb una isquèmia crítica a la cama esquerra que l’incapacitava per treballar i fer vida normal.

Després de diagnosticar-li una malaltia coneguda com a arteriopatia obliterant, l’equip mèdic tractant va veure com la pacient presentava una oclusió completa de l’artèria femoral superficial amb afectació severa també de les artèries tibials. La pacient no podia treballar ni fer vida normal. “El dolor que tenia m’impedia fer qualsevol activitat, només podia estar al llit a les fosques amb altes dosis de fentanil. Aquesta situació de viure amb dolor constant em va afectar a nivell personal i familiar fins al punt que sempre estava de mal humor”, destaca.

Davant l’afectació clínica de la pacient, l’equip de vasculars del SAAS va contactar amb Montserrat Salarich, que comptava amb experiència de tractar pacients amb isquèmia crítica amb cèl·lules mare amb molt bon resultat terapèutic. Partidària en molts casos de la teràpia amb cèl·lules mare en isquèmia crítica, disposa d’una tècnica d’infiltració mitjançant ecografia que aconsegueix mitigar l’evolució negativa i salvar extremitats d’amputacions.

Després d’analitzar el cas, l’equip mèdic va accedir a provar-ho “per evitar l’amputació a través de la cuixa, ja que era l’única possibilitat plantejable després dels tractaments convencionals per treure un dolor que calmava només parcialment amb dosis altes de fentanil”. Davant d’aquesta situació, la pacient va accedir a realitzar el tractament amb cèl·lules mare. Cellab va produir el medicament i la pacient va rebre dues dosis de cèl·lules mare adultes extretes del teixit adipós que es van infiltrar de forma eco-guiada seguint el protocol d’infiltració de Salarich.

Al cap de pocs dies d’haver rebut la infiltració de les cèl·lules, el dolor desapareixia i es retirava l’analgèsia i els mòrfics. Posteriorment als tractaments, ara fa ja gairebé quasi dos anys “la pacient no ha tingut més dolor i fa vida pràcticament normal, podent fins i tot fer esport. En els seguiments ecogràfics posteriors es va observar un flux pulsàtil compatible amb arteriogènesis o neoangiogènesis, fet que confirma la curació de la isquèmia”, afirma el doctor Gómez.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play