menu Home
AndorraGeneralSocietat

S’obre el període de candidatures per a l’elecció d’un jutge a títol d’Andorra al TEDH

Ràdio Valira | 25 de gener de 2024

El Govern ha aprovat aquest dimecres en el marc del consell de ministres obrir un nou període per a la presentació de candidatures per a la selecció de la llista nacional que el Govern ha de presentar a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa per a l’elecció d’un jutge a títol d’Andorra al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Aquesta decisió es pren després que l’anterior convocatòria no comptés amb el mínim de tres candidats necessaris per a l’assoliment del procés. La voluntat és renovar el mandat del jutge per Andorra al Tribunal Europeu de Drets Humans, ja que el mandat actual finalitza el pròxim 31 d’octubre del 2024.

Els candidats que ho desitgen poden presentar la seva candidatura abans del 16 de febrer a les 15 hores davant del Ministeri d’Afers Exteriors. Un cop finalitzat aquest procés el Govern, mitjançant la comissió de selecció integrada per sis membres i presidida per l’actual vicepresident del Tribunal Constitucional andorrà, s’encarregarà d’escollir tres candidatures que seran presentades davant de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa. Un cop validades les candidatures, l’Assemblea escollirà el candidat andorrà durant la sessió del mes de juny del 2024.

Els candidats han de reunir les condicions següents: tenir la nacionalitat andorrana; tenir menys de 65 anys en data del 13 de maig del 2024; conèixer el sistema legal andorrà i el dret internacional públic; tenir coneixement actiu d’un dels idiomes oficials del Consell d’Europa i coneixement passiu de l’altre (francès i anglès) i gaudir de la consideració ètica més elevada i complir les condicions requerides per a l’exercici d’altes funcions judicials o ser jurisconsults de reconeguda competència. Els jutges són elegits per a un mandat de nou anys i no són reelegibles, i no podran exercir cap activitat incompatible amb les exigències d’independència, imparcialitat i disponibilitat que requereix una activitat exercida a temps complet.

Andorra és part del Conveni per a la salvaguarda dels drets humans i de les llibertats fonamentals del Consell d’Europa. Aquest Conveni institueix un Tribunal Europeu de Drets Humans que està compost per un nombre de jutges igual al dels Estats part.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play