menu Home
AndorraCulturaGeneral

El Bici Lab dedica la nova exposició temporal al progrès tecnològic de la bicicleta

Ràdio Valira | 23 de gener de 2024

I si les bicicletes tinguessin palanques en lloc de pedal o juntes universals (o cardants) i no cadenes? Aquests i d’altres plantejaments són els que posa damunt de la taula la nova exposició temporal del Bici Lab Andorra ‘Eureka? Creacions inversemblants sobre rodes’, que a través d’un seguit de preguntes obertes al visitant pretén mostrar que el progrés tecnològic no és lineal, sinó ben al contrari: que per avançar endavant convé fer ziga-zagues i tot sovint tornar enrere per reprendre camins tecnològics que semblaven carrerons sense sortida.

L’exposició està integrada per tretze bicicletes i un reguitzell de complements, que permeten copsar que l’evolució moltes vegades és una veritable revolució. Ho fa a través d’exemples d’invents que aportaven solucions -a vegades brillants, però d’altres vegades estrafolàries-, en diferents camps com la transmissió, la suspensió o el disseny, sempre perseguint la idea que la bicicleta fos cada cop un estri una miqueta més funcional. I per a fer-ho, es posa damunt de la taula la figura dels invents, dels inventors, de les patents, del mètode científic, però fins i tot també, de com un canvi sobtat en el clima va ser el causant del naixement del germen de les bicicletes.

Per la seva banda, el cap d’àrea del Bici Lab Andorra, Eduard Tarrés, ha explicat que de la nova mostra evidencia com la bicicleta, al llarg de la història, ha estat un “invent acumulatiu” fruit de l’aportació i l’evolució permanent i constant de diferents inventors i enginyers per crear cada vegada aparells millors.

El cònsol major, Sergi González, ha ressaltat l’aposta de la corporació per fer que el Bici Lab sigui un espai “on passaran coses”, per la qual cosa es definirà un pla estratègic per analitzar com es pot potenciar l’espai perquè guanyi més visitants i ofereixi noves activitats per al públic.

L’exposició ha comptat amb la col·laboració dels inventors andorrans, David Aguilar, més conegut amb el pseudònim de Hand Solo, i Marc Sappetti, que parlen des de la seva experiència, i també amb del filòsof David Murias, que aporta una mirada a vol d’ocell sobre les implicacions morals en el món del progrés tècnic i les diferències entre el coneixement científic actual i el del segle XIX.

La mostra es podrà veure durant els pròxims sis mesos, fins al 16 de juny, al museu amb accés gratuït. Al llarg d’aquest semestre s’han preparat un seguit d’activitats adreçades a tota mena de públics i perquè puguin posar-se en la pell dels visionaris que a partir del seu enginy han intentat fer un món més còmode. Així doncs, hi haurà una conferència sobre els orígens de la bicicleta amb l’historiador Xavi Prat (27 de gener), tallers infantils per construir una bicicleta robòtica (2 de març i el 4 de maig), la sessió de club de lectura ‘Frankenstein’ o ‘El modern Prometeu’ amb Elena Aranda (6 d’abril) i la conferència ‘La multidireccionalitat de la bicicleta’ amb David Murias (1 juny).

‘Eureka? Creacions inversemblants sobre rodes’ pren el relleu de l’exposició La Vuelta a Espanya, que entre l’agost de l’any passat i el gener d’aquest any ha explicat com funciona aquest gran esdeveniment esportiu, coincidint amb la seva arribada al país l’estiu passat.


  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play