menu Home
AndorraGeneralPólitica

El comú d’Andorra la Vella apuja preus i taxes un 3,5%, per sota de l’IPC

Ràdio Valira | 19 de gener de 2024

El comú d’Andorra la Vella ha donat el vistiplau aquest dijous, amb els vots a favor de majoria i oposició, a un increment dels preus públics i les taxes del 3,5%, per tant, per sota de l’IPC per aquest any s’ha fixat en el 4,6%. Així, per exemple, la quota del foc i lloc, queda establerta en 27,85 euros.

Tal com ha defensat el cònsol major, Sergi González, “això ja era un treball que ja s’havia fet la corporació passada”, i un cop “valorat l’impacte econòmic de cara a les finances del comú, la repercussió pel que fa als comerços, als ciutadans” es va veure que aquest increment era “coherent”, ja que les finances comunals ho poden “suportar”. Malgrat aquest augment generalitzat, cal destacar algunes excepcions i així, per exemple, pel que fa al consum d’aigua per a usos domèstics, professionals i hotels, s’ha establert una graella d’increments amb l’objectiu de penalitzar més el qui més consumeix: els usuaris que se situïn en el primer tram de consum tindran una pujada de la tarifa del 2,5% aquest any; els que consumeixin al segon tram, un increment del 3,5% i els que estiguin en el tercer tram, patiran un augment del 4,5%.

D’altra banda, la zona blava i verda d’aparcament i la targeta PK es mantenen igual, és a dir, que no s’apujaran.

González ha destacat que de manera paral·lela el comú treballa en l’elaboració del marc pressupostari i el pressupost comunal amb la intenció que pugui estar enllestit durant el primer trimestre de l’any.

En la sessió de consell de comú d’aquest dijous també s’ha aprovat la creació de les conselleries d’aquest mandat. El cònsol major assumeix Planificació Urbanística, i Turisme i Comerç i la cònsol menor, Olalla Losada, Cultura, Activitats esportives i Participació ciutadana. Jordi Cabanes serà conseller de Serveis Públics, i de Medi Ambient i Patrimoni Natural. Marc Torrent de Transformació Digital i Sostenibilitat, i d’Habitatge. Maria Nazzaro de Social, Joventut i Espai Ciutadà. Eva Tadeo de Gestió de Talent i de Persones. Joaquim Miró de Finances. Susagna Mosquera de Tràmits, Tributs i Deutors i Xavier Surana de Circulació i Aparcaments.

La sessió també ha servit perquè de Gilbert Blasi hagi jurat el càrrec com a secretari general i Joan Obiols com a interventor comunal.

Resposta a les paraules de Xavier Espot sobre el NODE
En les declaracions posteriors als mitjans de comunicació González ha respost a les paraules de Xavier Espot manifestant que no es podia canviar la ubicació del NODE perquè ara el cònsol fos nou en el càrrec. Així ha destacat que “no era populisme i no era sortir i llençar un projecte a la brossa, com el cap de Govern va dir” sinó que el que volien era plantejar que és fer un canvi, ja que els constava que no s’havia ofert la parcel·la que ells han posat sobre la taula, la de l’aparcament Fener 2. També ha explicat que aquest mateix dimecres han mantingut una reunió amb Andorra Telecom i que divendres hi ha una trobada amb els tècnics del comú “per treballar el projecte” i les “implicacions” per a la ciutadania i els comerços de la zona.

A l’últim, i preguntat per la situació dels veïns desallotjats dels edificis de Santa Coloma, ha dit que el comú està treballant sobre d’altres opcions per reubicar aquestes persones algunes de les quals (quatre famílies) estan a Jovial i altres a hotels, ja que tal com ha afegit Losada els agradaria que “com a mínim” poguessin estar en un domicili en lloc d’hotels.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play