menu Home
AndorraSocietat

El Govern engega un procés participatiu per impulsar millores en el transport públic

Ràdio Valira | 9 de gener de 2024

El Govern posa en marxa aquest mes de gener un procés participatiu sobre mobilitat i transport que ha de servir per “conèixer la percepció” de la ciutadania sobre els models de transport actuals i de futur per poder aplicar mesures de millora, tant en el curt com en el llarg termini. D’aquesta manera, es vol que sigui un procés al màxim de participatiu i en aquest sentit s’escoltarà no només a la ciutadania sinó també als sectors implicats com poden ser el del transport i també el turístic o el de la construcció. Així ho han posat en relleu els secretaris d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné i d’Igualtat i Participació Ciutadana, Mariona Cadena, en una roda de premsa en què s’ha detallat com es durà a terme aquesta enquesta.

Així, com han puntualitzat els dos secretaris d’Estat, el procés se centrarà en tres eixos de debat: transport públic adaptat, competitiu i de qualitat; mobilitat sostenible, connectada i segura; i, finalment, ús del vehicle particular en el nou model de mobilitat. Amb la voluntat de poder incorporar “totes les visions i perspectives”, el procés s’ha estructurat en diverses fases, la primera de les quals, la informativa, tindrà lloc el 16 de gener a les 19 hores a la sala Consòrcia del centre de congressos d’Andorra la Vella. Aquest tret de sortida a aquesta enquesta ciutadana servirà per explicar i oferir tota la informació del context i del procés. Posteriorment, ha detallat Cadena, s’organitzaran sessions de debat i deliberació territorials que arrencaran a Canillo el 29 de gener a les 20.30 hores al Palau de Gel, i continuaran a Encamp (30 de gener a les 19 hores al complex esportiu i sociocultural); Pas de la Casa (31 de gener a les 20.30 hores al centre esportiu); Ordino (1 de febrer a les 20.30 hores a l’Auditori Nacional); la Massana (5 de febrer a les 19 hores a la sala dels Arcs); Andorra la Vella (6 de febrer a les 20.30 hores al centre cultural la Llacuna); Sant Julià de Lòria (7 de febrer a les 19 hores a la sala Sergi Mas); per cloure a Escaldes-Engordany (8 de febrer a les 19 hores a la sala del Prat del Roure). També es farà una sessió de debat i deliberativa dirigida a agents de sectors específics relacionats amb la mobilitat interna, el 29 de gener a les 10 hores al centre de congressos d’Andorra la Vella.

Els ciutadans també podran fer aportacions de manera digital a la plataforma visc.ad, indicant per a cada proposta l’eix de debat al qual fan referència.

Segons ha explicat Cadena, s’espera que cap al mes de maig tingui lloc la fase de retorn i avaluació de les propostes que en cas de ser factibles s’inclouran en el full de ruta cap a una mobilitat més sostenible. En aquest sentit, Forné ha admès que algunes de les propostes poden anar al voltant de canvis en els recorreguts, els horaris o el bus nocturn i ha destacat que per implementar modificacions en el transport públic caldrà tenir en compte “terminis”, ja que les línies d’autobusos depenen de les concessions a les empreses que actualment presten el servei , i, per tant, seran qüestions que caldrà treballar amb elles i , a més, ha puntualitzat que caldrà estudiar el cost de les diferents propostes que es posin sobre la taula.

El secretari d’Estat de Transports ha reivindicat que aquesta enquesta ciutadana és “un pas més” en les diverses mesures “d’èxit” ja implementades per millorar el transport públic, com la gratuïtat de l’autobús nacional (que ha permès, ha recordat, incrementar fins a un 82% el nombre de viatges i fent que es passin de 9.600 a 17.500 usuaris al dia), el reforç de les línies per a la temporada d’hivern, l’ampliació de la freqüència dels busos a la Seu d’Urgell o l’impuls del pla sectorial per a l’aplicació d’un transport públic segregat.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play