menu Home
AndorraEconomiaPólitica

El salari mínim es revalorarà l’any que ve amb un 7%

Ràdio Valira | 23 de desembre de 2023

El salari mínim es revalorarà l’any que ve amb un 7%. Així ho ha comunicat la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, en el marc del consell econòmic i social que s’ha celebrat aquest divendres a la tarda. “És un increment important perquè, per sort, l’IPC, és a dir, la inflació s’està contenint i les darreres xifres que tenim apunten que estaríem sobre el 4,6%-4,7%”, ha manifestat Marsol que ha recordat que la intenció que tenia l’executiu era el d’incrementar el salari mínim amb l’IPC més un 2% i així s’estarà, fins i tot, per sobre d’aquesta xifra. Per als salaris que estan per sobre del salari mínim, la voluntat de l’executiu és poder pactar amb la resta de grups parlamentaris un increment els detalls del qual no ha volgut avançar, tot i que ha coincidit amb el cap de Govern que serà un sistema més “simplificat” que les graelles de l’any passat.

La ministra ha destacat que amb aquesta revaloració del salari mínim, que queda fixat en 1.376 euros, es fa un pas més perquè el salari mínim s’acosti al 60% del mitjà i ha recordat que a Espanya l’augment que es farà serà del 4%.

Marsol ha destacat que després dels primers contactes que han tingut lloc ja aquesta setmana, de cara a la vinent té la intenció de començar a parlar amb els grups parlamentaris “d’unes revaloritzacions salarials, més enllà del salari mínim, sobretot pels salaris més baixos”. En aquest sentit, ha remarcat que la “clara voluntat” és que hi hagi un acord com el que es va aconseguir al voltant de l’habitatge. En aquest sentit, s’ha mostrat optimista i ha assenyalat que pensa que “hi ha una bona disposició” dels grups, ja que ha assenyalat que tots són “conscients” que cal aquest increment amb un acord o, si més no, amb el màxim d’apropament possible entre totes les parts.

La titular de Treball no ha volgut avançar, fins que no parli amb els grups parlamentaris, cap a on aniria aquest increment, però sí que ha destacat que serà un sistema més simplificat que l’any passat, ja que fins i tot és possible que no s’apliqui ni una graella. “Esperarem a parlar-ne amb els altres grups parlamentaris perquè potser elles ens proposen alguna cosa que veiem que ens va molt bé”, ha destacat.

Quant a la tretzena paga, ha reiterat que és una qüestió que incumbeix sindicats i patronal i ha dit que tot i que no hi hagi hagut cap acord al respecte el que cal subratllar és que s’hagin fet “esforços” per apropar posicions. “Ha valgut la pena”, ha valorat, tot afegint que lamenta que finalment no hi hagi hagut acord. I ha avançat que de cara a l’any que ve ja hi ha la voluntat de començar a treballar de seguida en el marc del CES per mirar de continuar negociant sobre els salaris.

Insuficient per als sindicats

En sortir de la trobada, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, ha destacat que havien deixat clar que l’increment del 7% “és completament insuficient en un país on l’especulació immobiliària està tan alta com està avui en dia”. Així ha defensat que s’hauria d’augmentar força més que el 7%. Quant a la resta d’increments, ha recordat que des de l’USdA ja es veia de bon ull un increment del 5% més un 1,7% dividida en quatre anys fins a arribar a completar la tretzena paga i ha lamentat que per a la patronal aquest 13è salari sigui “un tabú”. En aquest sentit, ha posat en relleu que els empresaris no hagin “entès” que aplicar aquesta tretzena paga revertiria en el teixit econòmic del país. Ara volen tractar aquesta millora del poder adquisitiu amb els grups parlamentaris i per això es plantegen un seguit de reunions després de Nadal.

LA CEA defensa l’esforç fet
Des de la CEA, el seu director general, Iago Andreu, ha remarcat que des de la patronal han “donat suport” a la política marcada per l’executiu d’increment del salari mínim per sobre de l’IPC per apropar-lo al 60% del salari mitjà i ha puntualitzat que això “no vol dir” que no puguin discutir els percentatges. “Crec que no és una qüestió de discutir la xifra concreta. Al final, és una potestat del Govern i, per tant, ja està bé si s’ha decidit així. També m’agradaria remarcar l’esforç que això representa per al teixit productiu del país”, ha reivindicat i ha puntualitzat que malgrat que a Espanya hi hagi catorze pagues el salari mínim és encara inferior a l’andorrà. Andreu ha recordat que la patronal havia posat sobre la taula que el salari mínim s’apugés del 5% més l’1,5%, que del mínim al medià l’increment fos de l’IPC, i entre el medià i el mitjà la puja fos de l’IPC menys un 1,5%. I ha remarcat que això era uns “mínims”, ja que res treia que hi poguessin haver altres tipus d’acords entre empresaris i treballadors i ha reivindicat que això ja suposava una proposta “de les més avançades que podríem trobar en el nostre entorn europeu, perquè les patronals i els sindicats només negocien el salari mínim”. Quant a la tretzena paga, ha remarcat que el que no voleïn era anar a un acord que anés més enllà d’un any. Andreu, malgrat que no hi ha hagut acord ha destacat que ell prefereix parlar de “tancament” de les negociacions i no de “trencament” i ha emfasitzat el “canvi de tarannà” que hi ha hagut en el marc del CES.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play