menu Home
AndorraGeneralPólitica

La ministra d’Afers Exteriors defensa la rellevància de l’OSCE davant els reptes actuals

Ràdio Valira | 1 de desembre de 2023

La ministra d’Afers d’Exteriors, Imma Tor, pren part aquest final de setmana en la 30a sessió del consell de ministres de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació d’Europa (OSCE) que s’està celebrant a Skopje, capital de Macedònia del Nord. En la seva intervenció davant de plenari, Tor ha ressaltat l’OSCE com una “plataforma única” per fer front a les complexes amenaces contemporànies a través del diàleg i la cooperació.

En aquest sentit, ha subratllat que el suport d’Andorra a l’OSCE “continua sent ferm” i ha defensat que l’organització compti amb un lideratge fort per poder actuar amb “més eficàcia”. Ha apel·lat a la responsabilitat col·lectiva de tots aquells països que formen l’organització per fer “front conjuntament als reptes i amenaces actuals” de manera constructiva. La ministra ha tingut paraules d’agraïment per la tasca que fan les missions de l’OSCE sobre el terreny, les institucions autònomes i l’assemblea parlamentària en benefici de tots els ciutadans de la regió OSCE.

La titular d’Afers Exteriors ha remarcat la importància de promoure la igualtat de gènere i d’incloure els joves en la presa de decisions per tenir “un futur millor i més segur”. En aquest cas, ha emfatitzat que la joventut i la igualtat de gènere són al centre de les polítiques del Govern.

En matèria mediambiental, Tor ha apuntat que “el canvi climàtic i la seguretat estan innegablement interconnectats” i ha advocat “per una conscienciació més gran sobre la vulnerabilitat de les regions muntanyenques, a fi d’augmentar la resiliència de les poblacions i les economies d’aquests ecosistemes”.

Amb relació a la Guerra a Ucraïna, la ministra ha fet una crida a posar fi al patiment de la població civil i a fer ús de totes les plataformes i canals de diàleg per treballar per una pau sostenible i duradora d’acord amb el dret internacional. També ha recordat que Andorra s’ha alineat amb la política de la UE en matèria de sancions contra Rússia i Bielorússia, així com l’acollida de persones que fugen del conflicte.

El consell de ministres és l’òrgan decisori de l’OSCE, l’organització que agrupa a 57 Estats participants provinents de tres continents, i a la qual Andorra es va adherir el 1996, i es reuneix anualment al país de torn que ostenta la presidència. En aquest espai els ministres d’Afers Exteriors poden debatre sobre la seguretat de manera transversal des del vessant politicomilitar, humana i econòmica i mediambiental.

Reunions bilaterals
En el marc de la sessió del consell, la ministra ha mantingut diverses reunions bilaterals. D’una banda, s’ha reunit amb els ministres d’Exteriors de Romania, Luxemburg i Irlanda, amb l’objectiu d’informar-los sobre la recta final de les negociacions de l’acord d’associació que Andorra està duent a terme amb la Unió Europea.

Així mateix, ha tingut l’ocasió de saludar el ministre espanyol d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, i a la secretària d’Estat d’Afers Europeus de França, Laurence Boone, a qui ha reiterat la invitació del secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea, Landry Riba, perquè es desplaci a Andorra properament.

De forma paral·lela, Tor també s’ha reunit amb els ministres d’Afers Exteriors de Geòrgia i Armènia amb la voluntat de reforçar llaços amb països de la regió del Caucas, i amb el viceministre de Kirguizistan per donar més visibilitat a les muntanyes en l’agenda internacional. Aquest proper divendres es preveu que la ministra Tor tingui una trobada amb el viceministre d’Afers Exteriors del Japó.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play