menu Home
AndorraGeneralPólitica

Escaldes-Engordany adjudica les obres de l’aparcament del Falgueró per 7,4 milions

Ràdio Valira | 1 de desembre de 2023

El comú d’Escaldes-Engordany ha aprovat aquest dijous l’adjudicació de la redacció, la direcció d’obra i els treballs de construcció de l’aparcament al Falgueró, per un cost de 7.449.7353 euros. Els treballs han d’estar enllestits en deu mesos, amb la qual cosa de cara a la tardor de l’any que ve hauria d’estar finalitzada aquesta infraestructura que ha de substituir l’actual aparcament a l’aire lliure que hi ha a tocar de l’hospital i on els propietaris volen impulsar unes torres. Aquest punt ha estat aprovat amb l’abstenció de l’oposició, que ha reiterat les crítiques per la manca de previsió, ja que consideren que si hi hagués hagut aquesta planificació aquesta parcel·la s’hauria pogut aprofitar millor, segons ha destacat el conseller Miquel Aleix. La cònsol major, Rosa Gili, ha explicat que la majoria es va assabentar que hi havia aquest projecte per tirar endavant aquestes torres ara fa tot just un any i que des de llavors s’ha treballat per trobar una solució. “Em sorprèn que es parli d’aquest projecte que es va portar de manera amagada”, ha lamentat Gili que ha destacat que quan la majoria anterior els va fer trasllat dels temes aquest no va ser esmentat. Aleix ha manifestat que havien d’estar assabentats que aquest contracte de lloguer tenia una data de quitança.

Amb les eleccions comunals a les portes els retrets entre majoria i oposició han estat protagonistes a la sessió de consell de comú celebrada aquest dijous. En aquest sentit, davant el fet que Aleix hagi retret a la majoria que s’hauria d’haver anticipat en la construcció d’aquest aparcament, Gili ha recordat que la majoria va saber que hi havia entrat aquest projecte ara fa poc i també ha recordat que tenint en compte que el projecte va ser entrat al 2018 l’anterior majoria va tenir “un any i escaig” per tirar endavant l’aparcament i tampoc no ho van fer i també ha recordat que hi ha persones de DA implicades en el projecte. La cònsol major ha recordat que la zona no es quedarà sense aparcament mentre es faci aquesta estructura que inclourà 290 places d’aparcament (que podrien ser augmentades fins a 340), ja que s’ha parlat amb els propietaris i deixaran disponible una part de la parcel·la i a més s’ha pactat una altra a proximitat de l’actual que també podria fer-se servir d’aparcament.

I per “tranquil·litzar” la ciutadania, el cònsol menor, Joaquim Dolsa, ha destacat que la situació financera del comú permet fer aquesta inversió sense problemes, ja que ha detallat que la liquidació del tercer trimestre preveu unes despeses de 23,3 milions i uns ingressos de 25,7 amb la qual cosa el superàvit ha de ser de 2,3 milions. I ha recordat que l’any que ve se saldarà el deute històric del comú. “No som uns eixelebrats i estem gestionant els diners de manera eficient”, ha defensat, recordant que totes les liquidacions que s’han fet en aquest mandat han estat amb superàvit. Tant Dolsa com Gili han defensat, a més, que els ingressos pels aparcaments són importants i que a més es deixa de pagar lloguer i han defensat novament que l’aparcament de l’Obac no era tan interessant econòmicament com defensa l’oposició.

Pla especial als Vilars

En l’àmbit urbanístic, la sessió de consell de comú també ha servit perquè s’hagi aprovat, amb el vot en contra de l’oposició, l’inici del procediment pel desenvolupament d’una unitat d’actuació als Vilars. Tal com ha defensat Gili, es tracta d’arranjar un carrer per poder donar resposta a les “moltes queixes” que han rebut dels veïns, ja que una part del carrer és privada i hi ha dificultats per oferir certs serveis. Amb el tràmit engegat pel comú ara es requerirà als propietaris dels terrenys de la unitat d’actuació de Sant Romà si volen impulsar un pla especial a la zona. En cas que no ho facin, se n’encarregarà el comú i en aquest sentit, Gili ha destacat que el cost de tirar endavant el projecte no és elevat i que a canvi es rebrà una parcel·la de 1.400 metres quadrats que es podria destinar a aparcament. “Es tracta de resoldre una anomalia”, ha defensat la cònsol major. Des de l’oposició s’ha titllat aquesta mesura “d’electoralista” i de “lamentable”. “És possible que s’hagi d’intervenir (en aquella zona) d’una manera o d’una altra, però és incomprensible que a quinze dies de les eleccions” s’impulsi aquesta acció, ha lamentat Aleix, i ha destacat que altres ciutadans de la parròquia es poden demanar per què es beneficia a uns i a d’altres no. En aquest sentit, ha defensat que caldria fer una planificació de zones que puguin estar en la mateixa situació i prioritzar-les. I ha lamentat que n’hi ha algunes d’urgents que no s’han impulsat. “Si ser electoralista és resoldre els problemes dels ciutadans… estem aquí per això” ha respost la mandatària comunal.

En la sessió de consell de comú també s’ha aprovat una “petita modificació” del pla d’urbanisme per poder impulsar el pla especial de Can Noguer, que també ha de servir per donar solució als accessos a aquesta urbanització i que també ha de suposar que el comú rebi dues parcel·les a canvi.

A l’últim, també s’ha aprovat la modificació del reglament de fixació de l’import màxim de les prestacions socials econòmiques, que passen dels 200 euros mensuals als 500 euros puntuals per persona. Alhora, s’introdueix un nou concepte dins l’article referent a les prestacions econòmiques de caràcter general adreçades a persones en situació de vulnerabilitat que implica donar un màxim de 200 euros mensuals per a menjador a domicili per a situacions de malaltia crònica sobrevinguda.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play