menu Home
AndorraGeneral

Els preus de les importacions s’incrementen un 5,8% respecte fa un any

Ràdio Valira | 30 de novembre de 2023

Els preus de les importacions durant el mes d’agost han experimentat una variació positiva del 5,8% en relació amb l’any anterior. Si es comparen amb el mes anterior, els preus de les importacions decreixen un 3,2%. En el mateix període, tal com publica aquest dijous el departament d’Estadística, els preus de les exportacions han crescut un 0,7% en relació amb l’any anterior, mentre que en comparació amb el mes de juliol, els preus de les exportacions experimenten una caiguda del 13,5%.

En termes interanuals, i segons els grups d’utilització, els preus dels béns de consum s’incrementen un 14,7%, els de béns de capital cauen un 20,4% i els de béns intermedis experimenten una variació negativa de l’11,4%.

Si s’agafa com a referència la classificació unificada del comerç internacional (CUCI), en importacions, es destaca que la majoria de grups tenen variacions interanuals positives. En especial els preus del grup de begudes i tabac, amb una variació positiva del 32,9%, el grup d’olis, greixos i ceres, d’origen animal i vegetal que s’incrementen un 17,8%, i finalment els productes alimentaris i animals vius, que ascendeix un 17% respecte al mateix mes de l’any anterior.

En canvi, els preus dels combustibles, els lubricants minerals i productes similars cauen un 34,2% respecte a l’agost de l’any passat. En el conjunt de zones geogràfiques, l’agost del 2023, destaca l’evolució dels preus de les mercaderies amb origen de la resta de la UE i Gran Bretanya, que s’incrementen un 33,8%, i els provinents de la resta del món, amb un creixement interanual del 9,7%. En contrapartida, els preus de les importacions provinents de França cauen un 4,1% respecte al mateix mes de l’any anterior.

Durant els últims anys, l’economia andorrana ha experimentat un alt creixement en el volum d’intercanvis comercials de béns amb l’exterior. Això es constata amb l’increment de fluxos comercials amb origen i destí al Principat. Les importacions de béns de l’any 2022 superen en un 60% les importacions que es realitzaven fa vint anys i les exportacions superen el 100% d’exportacions realitzades a inicis dels anys 2000.

També, i a causa de la idiosincràsia de l’economia andorrana, on la indústria només representa el 5% del valor afegit brut, l’intercanvi de béns amb la resta de països agafa una importància rellevant, principalment, pel que fa a les importacions de béns.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play