menu Home
AndorraGeneralPóliticaSalut

Baró fixa fins a mitjans del 2025 el termini per despenalitzar l’avortament

Ràdio Valira | 30 de novembre de 2023

El ministre de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, Ladislau Baró, ha obert la porta a desencallar definitivament la despenalització de l’avortament durant aquesta legislatura. Més concretament, ha apuntat que es tracta d’una qüestió que a mitjans del 2025 hauria d’estar enllestida, si més no pel que fa a l’exempció de responsabilitat penal de les dones que vulguin interrompre l’embaràs de manera voluntària. El que ha descartat, això sí, és que aquesta pràctica es pugui dur a terme a Andorra. “Aquest és el plantejament que des del Govern ens sembla que pot tenir viabilitat”, ha expressat.

Baró ha comparegut aquest dimecres davant la comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals per exposar, precisament, les línies d’actuació del departament de Relacions Institucionals durant aquesta legislatura, el qual s’encarrega principalment de la relació directa amb els coprínceps “en el seu sentit més ampli” i prioritzant el diàleg “en relació amb les qüestions que poden tenir rellevància institucional” com és el cas de l’avortament. En aquest sentit, ha manifestat que la postura del copríncep francès en relació amb la interrupció voluntària de l’embaràs és més sensible, i més tenint en compte “la creixent demanda social” del Principat.

En el cas del copríncep episcopal i la Santa Seu, ha reconegut que “la postura s’ha mogut una mica”, tal com va quedar acreditat durant la visita al país del secretari d’Estat del Vaticà, el cardenal Pietro Parolin, qui va “certificar la voluntat de trobar un equilibri en aquest àmbit”. Així doncs, el titular de les Relacions Institucionals ha assegurat que es tracta d’una qüestió que “pot tenir camí”, tot i que es tracta d’un “camí estret” i que s’ha de recórrer “a poc a poc”. Amb tot, ha manifestat que la voluntat és que durant aquesta legislatura s’introdueixin les reformes legislatives necessàries -com ara la del Codi Penal- o bé crear alguna llei per arribar a una solució satisfactòria per a totes les parts. “Ho hem de fer a poc a poc, però ho hem de fer aquesta legislatura”, ha reiterat.

A banda de la qüestió de l’avortament, Baró també ha apuntat que gràcies a les reunions de treball que s’han pogut anar realitzant fins a la data amb els representants dels coprínceps, un altre dels temes que s’ha abordat ha estat els canvis que hi puguin haver en les dues institucions al més alt nivell tenint en compte que aquest proper estiu el copríncep episcopal arriba a l’edat de jubilació i el president de la República Francesa està complint el seu darrer mandat. El que s’ha pogut refermar a les trobades ha estat el compromís de mantenir el sistema del coprincipat.
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play