menu Home
AndorraSocietat

El setembre es clou amb una anomalia positiva de la temperatura de 3,5 graus

Ràdio Valira | 6 d'octubre de 2023

Andorra la Vella.- Aquest mes de setembre ha estat un dels més càlids des del 1950. Tal com publica Andorra Recerca + Innovació (ARI), si es pren l’estació Central de FEDA com a referència, es pot veure com la temperatura màxima mitjana ha estat de 24,9 graus i la temperatura mínima mitjana ha estat d’11,9 graus. Per tant, la temperatura mitjana mensual d’aquest mes ha estat 18,4 graus.

Així mateix, cal destacar que la temperatura mitjana climàtica per al període de referència 1981-2010 al setembre a l’estació Central de FEDA és 14,9 graus, cosa que significa que s’ha experimentat una anomalia positiva de 3,5 graus.

Pel que fa a les precipitacions en aquesta mateixa estació, han estat molt minses, ja que només s’han acumulat 17,8 mm que es van concentrar majoritàriament en un episodi el 15 de setembre.

A l’alta muntanya les temperatures han estat força elevades. A principis de mes, tant les màximes com les mínimes es van mantenir força altes. A partir del dia 12, amb l’arribada de les precipitacions, les temperatures es van normalitzar i, fins i tot, es van situar per sota la mitjana els dies 22 i 23 a l’estació de Sorteny. A final de mes, però, l’advecció càlida i la manca de precipitacions va fer pujar les temperatures novament.

Així doncs, la manca de precipitacions i les entrades d’aire càlid africanes de principis i final de mes tornen a deixar un mes de rècord a l’estació Central de FEDA.

ANA
  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play