menu Home
AndorraEsports

La Purito es marca els 2.000 inscrits com a topall

Ràdio Valira | 12 de juny de 2023

Escaldes-Engordany.- L’edició del 2023 de la Purito, la marxa cicloturista organitzada per l’excliclista professional Joaquim Rodríguez, serà una de les més especials. Les carreteres i els ports de muntanya d’Andorra reeditaran una de les rivalitats més importants del món del ciclisme de finals de la primera dècada dels 2.000 i principis de la segona amb la participació del bicampió del Tour de França, Alberto Contador. “Hi haurà rivalitat, sens dubte” deia Rodríguez amb un somriure i afegia que “en la Gran Fondo de Costa Rica, jo el vaig guanyar i segur que ell tindrà ganes de tornar-me-la aquí a casa”. El Purito ha fet aquestes declaracions un cop acabada la roda de premsa de la prova, que s’ha celebrat a la sala Manel Cerqueda d’Andbank, patrocinador principal de la cita. L’acte ha comptat amb la presència dels cònsols de Sant Julià de Lòria, Josep Majora i Mireia Codina, la cònsol menor de la Massana, Eva Sansa i amb el ministre de Turisme, Jordi Torres, que ha actuat com a ponent.

“En l’àmbit econòmic, el retorn que vam tenir el 2.022, que hi va haver 1.800 participants va ser d’un milió d’euros” ha dit Torres, que ha posat en relleu que “els participants van donar una nota de 8,8 sobre 10 a la prova, i això sens dubte és motiu d’orgull”. A més a més, el titular de la cartera de Turisme ha explicat altres dades de l’edició anterior, de les quals ha destacat que “el 94% dels participants eren persones vingudes des de fora de les nostres fronteres, i aquestes van fer 2,6 nits de pernoctacions, a la vegada que anaven acompanyades d’1,2 persones”. Aquests valors s’incrementaven quan els ciclistes eren de l’altre costat de l’Atlàntic, elevant-se gairebé fins a 10 les nits que passaven al Principat.

Pel que fa als participants, tant Torres com Rodríguez han coincidit en afirmar que el topall són els 2.000 cicloturistes. “Hi ha tota una logística darrere, com per exemple la fabricació dels mallots, que fan que hàgim de ficar un límit; també per poder garantir la seguretat i les millors condicions per a tots els participants” afegia Purito. Pel que fa als vips, a banda de Contador la prova tindrà a altres ex ciclistes com Ángel Vicioso o Markel Irizar, o expilots de motos com és el cas del resident al país, Carles Checa. A més a més, Rodríguez ha confirmat que s’està treballant amb agències internacionals i tot apunta al fet que hi haurà una gran afluència de ciclistes colombians. Així doncs, a banda de les nacions més històriques de ciclisme com poden ser Espanya, França o Itàlia, enguany s’esperen participants de tot el continent americà així com d’Austràlia, que serà el punt més llunyà des d’on aterraran participants.

Un recorregut molt exigent
La marxa comptarà amb un total de 3 opcions per als participants: 115, 80 i 30 quilòmetres. Precisament, la més llarga, com no pot ser d’altra manera, serà la més exigent, i calcarà el circuit que es va fer la temporada passada, que ja era una modificació de la prova inicial. Així doncs, el proper 6 d’agost els participants arrancaran de l’Avinguda Verge de Canòlich de Sant Julià de Lòria a les vuit del matí (per a les dues distàncies més llargues i vint minuts més tard per la curta) per afrontar fins a 5 ports de muntanya. El primer repte serà pujar a la Rabassa, per després baixar i afrontar el Coll de la Gallina, que és de categoria especial. El següent repte serà la Comella, de segona categoria, abans de passar cap a Encamp per enfilar el tram final. Just abans de la Collada de Beixalís, es dividiran els dos grups, de 80 i 115. Els primers aniran directes als Cortals d’Encamp, mentre que els altres tindran per davant Beixalís i el Coll d’Ordino, abans de cloure als Cortals.

Una de les novetats d’enguany serà que el final de festa no estarà situat al capdamunt dels Cortals, sinó que caldrà baixar fins al Complex Esportiu i Sociocultural de la parròquia encampadana per gaudir de la Pasta Party. A més a més, aquesta edició coincideix amb el Mundial de Ciclisme de Ruta en carretera, que aquell mateix diumenge s’estarà disputant a la localitat escocesa de Glasgow. “El Purito ens va dir que estaria molt bé poder montar una pantalla gegant perquè mentre es gaudeix del final de la marxa, es pugui veure el Mundial i així ho hem previst” explicava el director tècnic de la prova, Pepe Cuevas. Una altra de les modificacions, en aquest cas obligada, és que l’entrega de dorsals es farà a la Casa Comuna en lloc del Centre de Congressos, tot a Laurèdia, a causa de l’incendi que va patir aquest últim. “La Purito és una marxa, però és una festa de dos dies” ha dit Rodríguez que ha recordat que des del dissabte hi haurà activitats a la Plaça dels Arínsols d’Encamp, com per exemple una gimcana infantil.

Andorra territori ciclista
Durant la seva intervenció, el ministre Torres ha recordat els orígens de la marxa i ha expressat que “nosaltres només podem que estar agraïts al Purito, perquè quan estàvem presentant la marca ‘Andorra territori ciclista’ ell, de manera desinteressada, ens va ajudar i va estar al nostre costat”. El titular de Turisme ha afegit que “per això també és important que estiguem al costat de proves com aquesta que no fan sinó que consolidar-nos com a punt d’atracció per als amants del ciclisme”.

ANA

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play