menu Home
AndorraGeneralSocietat

Andorra mostra al Mobile World Congress el seu potencial com a destinació per als e-sports

Ràdio Valira | 3 de març de 2023

I. P., Barcelona.— Per a molts joves, els videojocs ja no són un mer entreteniment, sinó també un camí professional. El món dels e-sports o esports electrònics està creixent any rere any, amb competicions i una comunitat de seguidors. El Principat es situa com un territori propici per a aquesta indústria, tal com ha quedat palès a la darrera edició del Mobile World Congress.

A la secció 4Y4N (“Four Years From Now”) dedicat a les ‘start-ups’, l’agència de promoció econòmica Andorra Business ha presentat vuit projectes del país, entre els quals varis estan relacionats amb els e-sports.

Per poder-s’hi dedicar de manera professional, no n’hi ha prou amb passar hores davant de la pantalla. L’Automòbil Club d’Andorra ha posat en marxa una acadèmia per oferir una formació específica, enfocada a la modalitat dels e-sports d’automobilisme.

Aquest “centre d’alt rendiment” per a practicants de videojocs ja compta amb 15 alumnes i té 5 jugadors a l’equip de competició, amb aspiracions de guanyar algun dia un torneig mundial. 

En declaracions a Ràdio Valira des de la fira de Barcelona, el secretari general de l’ACA, Antoni Sesplugues, ha explicat que els e-sports tenen un gran potencial de futur. “Cada vegada més  e-sportistes tindran contractes professionals, es podran guanyar la vida siguent e-sportistes. Volem crear o o formar aquesta nova generació, almenys en una primera fase al món de l’automobilisme”.

L’equip de l’ACA participa a tornejos d’Espanya i Portugal, que els serveix per donar projecció als seus jugadors i per a la promoció del nostre país. “No necessites tantíssims recursos econòmics per dur el nom d’Andorra a l’automobilisme. És impensable per a Andorra tenir un pilot a la Fòrmula 1, però potser arribem a ser campions del món de la Fòrmula 1 digital”, va pronosticar Sesplugues.

El centre de formació en e-sports consta de 300 metres quadrats, instal·lats fa uns mesos a la seu de l’ACA a Andorra la Vella. Els joves que s’hi inscriuen reben un ensenyament en competències, des de les habilitats de conducció en els videojocs i els coneixements per a la posada a punt dels vehicles, fins a les capacitats mentals per afrontar una competició: l’autogestió que es treballa al costat d’un psicòleg, o pensar les estratègies de la cursa i la feina en equip.

El pas per l’acadèmia pot durar fins a 4 anys. L’entrenament pot ajudar els alumnes a fer el salt a equips professionals.

Un sector en auge

El negoci dels e-sports està tenint un gran creixement. Arreu del món ja mou entre 1.400 i 1.800 milions d’euros, segons diferents anàlisis, i algú que ha vist el potencial que ofereix és la companyia catalana de videojocs Litlab Games.

Ràdio Valira ha entrevistat el seu director general, Danyil Shatko dins de la fira del MWC, on també hi estava present dins de l’estand d’Andorra Business. “Jo i el meu soci teníem una start-up relacionada amb els e-sports, una plataforma de competició. Allà vam detectar alguns maldecaps, coses que no funcionen i cal trobar-lis solució. Aquesta start-up la vam acabar venent però vam veure que la figura més potent als e-sports és el ‘publisher’, qui té la propietat dels videojocs, aíxi que vam decidir crear-ne un i començar amb un primer videojoc”.

Shatko assenyala que la seva empresa té ara 26 treballadors, molts a l’estudi de disseny que tenen a la vora de Barcelona, però a Andorra s’hi han implantat recentment perquè des del Principat gestionaran el llançament i la propietat intel·lectual del seu primer videojoc. El joc permetrà monetitzar l’activitat i les competicions que s’hi desenvolupin, mitjançant el seu propi token o moneda virtual.

Amb aquest plantejament, Andorra els resulta molt atractiu pel seu dinamisme. “Hi ha una pila d’organitzacions, de youtubers, jugadors d’e-sports que ja hi són allà o hi volen anar. Al capdavall, totes les feines de nòmada digital que es poden fer online es veuen molt facilitades a Andorra. També organitzar competicions, apropar talent que vulgui ser-hi allà”, apunta Shatko respecte al clima que percep al Principat. “Andorra té un punt molt a favor per a l’ecosistema dels e-sports”.

El país ha generat un marc propici al desenvolupament del sector, fet que valoren aquesta mena d’emprenedors com el fundador de Litlab Games: “Andorra ens ofereix una legislació cripto en la que són pioners. També hi hem anat pel recolzament que ens dona el país i òbviament per la seva fiscalitat, per a una start-up com la nostra que llançarà el seu producte ara”.

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play