La nova temporada de l’Auditori Nacional comptarà amb cinc concerts i un cicle de poesia contemporània com a novetat
Andorra la Vella.- La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, juntament amb el cap de l’Àrea d’Acció Cultural, Joan-Marc Joval, ha presentat aquest dijous la nova temporada de l’Auditori Nacional 2023, que enguany es renova i presenta un total de nou propostes que aposten, com és habitual, pel talent andorrà, sense oblidar donar espai a grans artistes internacionals per apropar-los al públic del país. La novetat més destacada d’aquest any és la primera edició d’un cicle de poesia contemporània multidisciplinària.
La ministra ha destacat “la voluntat que l’auditori continuï sent l’espai emblemàtic del país per als grans espectacles musicals, i en aquest sentit hem optat per reduir la quantitat de concerts i fer una aposta clara per la qualitat de les propostes”. Per la seva banda, el cap d’Acció Cultural ha explicat que “seguint el mandat del pla estratègic de la Cultura, obrim l’auditori a disciplines menys habituals amb la creació d’un petit cicle de poesia contemporània multidisciplinària. Volem fer visible el treball dels i de les poetes i posar al centre la paraula, però defugint els formats tradicionals dels recitals de poesia”.
La temporada s’obrirà amb un dels talents emergents del país, Marta Knight. La jove artista ha recorregut un bon nombre d’escenaris, i ha captivat tant el públic com la crítica. Gràcies al seu indie rock i folk tan personals i a l’habilitat per compondre melodies extraordinàries, s’ha forjat un nom a l’escena independent i se l’ha comparat amb alguns dels seus artistes preferits: de Sharon van Etten a Oasis, i de Nick Drake a Lana del Rey. Knight s’estrenarà al Principat a l’Auditori Nacional el 10 de febrer.
Al març torna Quim Salvat a l’Auditori Nacional amb una proposta única i exclusiva: la presentació en directe i amb tota la banda dels nou temes que formen part del seu tercer treball d’estudi, ‘L’últim despertar’. Salvat promet una nit amb sorpreses en forma de col·laboracions d’altres artistes. A banda de la presentació del nou disc, Salvat farà un petit passeig per algunes de les cançons del seu primer treball i el segon. El concert serà el 3 de març.
Pocs dies després, al 21 de març, l’Auditori Nacional acollirà un dels plats forts de la temporada: una de les cantants franceses de més èxit internacional, Zaz, que presentarà la seva nova gira: Organique Tour. Després de tres gires mundials amb els quatre primers discos, la tardor de l’any 2021 l’artista francesa va publicar el cinquè, un treball elaborat durant el confinament i que la porta ara, novament, a la carretera.
El 22 d’abril, l’Auditori Nacional vibrarà amb una de les creadores més originals i úniques que han aparegut en els darrers temps en l’escena musical espanyola: Clara Peya. Amb una biografia frenètica que transita entre la música, el teatre i l’activisme, Clara Peya presentarà el seu projecte ‘Piano solo & Electrònica’, un recorregut per la seva potentíssima carrera musical en què adapta temes ja publicats i ens en fa descobrir també d’inèdits.
El maig s’iniciarà amb el cantautor català Joan Dausà sobre l’escenari. Dausà pujarà per primera vegada a l’Auditori Nacional i ho farà amb ‘Jo Mai Mai. Gira 10 anys’, una mirada amb nostàlgia a aquests primers deu anys de trajectòria, però també una mirada optimista i positiva que convida a cantar tots els seus grans èxits. I atenció perquè la Judit, la protagonista del ‘Jo mai mai’, contraataca amb una nova cançó, que es publicarà la primavera vinent i que suposa la segona part d’aquest celebrat himne. El cantant català actuarà el 19 de maig.
El 20 de maig serà el torn de l’espectacle familiar. ‘Tinc un paper’, espectacle de Marc Parrot i Eva Armisén, és una proposta multidisciplinària en què teatre, música i pintura comparteixen escenari per explicar que a les arts escèniques hi ha molts artistes que hi treballen i, per tant, molts oficis creatius que estan al servei d’un objectiu: que l’espectacle agradi molt i sigui un èxit.
Pel que fa al programa del cicle de poesia, que se celebrarà al foyer de l’Auditori Nacional, s’iniciarà el 4 de març amb l’emotiva, crua i divertidíssima proposta de la reputada micropoetessa Ajo, que acompanyada del músic Nacho Mastretta presentaran per primera vegada al país el seu espectacle conjunt. El programa del cicle seguirà el 29 d’abril amb ‘Soc un còdol’, de l’Era arts escèniques, un espectacle de creació que combina la dansa i la música al voltant del text. Tancarà el programa de poesia Lluís Cartes amb una revisitiació multidisciplinària i arriscada de ‘Poetes’ el 13 de maig. L’espectacle és un recull de deu poemes d’artistes dels Països Catalans i d’arreu que han tocat la sensibilitat de l’artista per musicar-los i acabar convertint-los en cançons.
Horaris i entrades
Tots els concerts començaran a les 21.30 h, excepte el concert familiar ‘Tinc un paper’, de Marc Parrot i Eva Armisén, del qual hi haurà dues sessions el mateix dia: una a les 17 h i una altra a les 18.15 h. Els tres espectacles del cicle Poesia i cia. tindran lloc a les set de la tarda, al foyer de l’Auditori Nacional.
Les entrades per als concerts i els espectacles del cicle de poesia es posaran a la venda el dilluns 23 de gener a les nou del matí a través del web del ministeri de cultura www.cultura.ad, www.agenda.ad, i també de forma presencial a Illa Carlemany. Els posseïdors del carnet jove gaudiran d’un descompte del 15% en la compra d’entrades.