menu Home
Andorra

El consell d’infants d’Andorra la Vella treballarà aquest any propostes com un camí escolar o una biblioteca a Santa Coloma

Ràdio Valira | 29 de novembre de 2022

Andorra la Vella.- La creació d’un gimnàs per a infants i joves de deu a setze anys; la recuperació del camí escolar; un circuit de bicicletes per a famílies; una biblioteca a Santa Coloma; un parc d’aigua i embellir els passos de vianants de l’avinguda Meritxell entre la plaça Rebés i la Rotonda. Aquestes són les sis propostes que els sis centres escolars d’Andorra la Vella treballaran al llarg del curs perquè puguin ser aprovades en la sessió de consell d’infants prevista per al mes de juny. La feina tot just comença ara, un cop aquest dimarts s’han escollit els representants al consell d’infants de les sis escoles. La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha recordat que la iniciativa del consell d’infants arriba a la setena edició i ha volgut subratllar “les bones idees” que han anat sorgint al llarg dels anys, moltes de les quals ja han estat plasmades pel comú.

Així, Marsol ha recordat que posar en marxa aquest consell d’infants va ser “una de les prioritats” que es va marcar a l’inici del seu primer mandat i ha valorat que al llarg d’aquest temps s’han “sorprès de les idees i la capacitat d’entendre moltes coses” que han mostrat els joves consellers. Ha destacat que al llarg dels anys també s’han anat adaptant, ja que en les primeres edicions hi havia coses que “no eren prou factibles”. Pel que fa als projectes que es treballaran aquest any, la cònsol major ha manifestat que “són propostes interessants” algunes de les quals “més pròpies per a infants” com ara espais de jocs i d’altres més generals per a la ciutadania. A banda de preparar aquestes iniciatives des del comú també s’ha encarregat a les escoles que pensin en com es pot millorar la comunicació entre la corporació comunal i els infants, ja que “costa informar i fer arribar la informació” als més joves. Un cop plantejada aquesta proposta, en el mateix consell constitutiu celebrat aquest dimarts, els infants ja han assenyalat algunes solucions, com repartir fulletons o fer una mena de diari. Marsol els ha destacat que voldria que els fessin arribar propostes, per exemple, sobre quins grups voldrien que actuessin a la festa del poble o a la festa major.

Les diferents escoles de la parròquia ja tenen sobre la taula els projectes que proposaran al mes de juny per a la seva aprovació. Els infants les han presentat aquest dimarts, després de ser escollits. Així des del col·legi Sant Ermengol Biel Minguillon i Lois Pinto han plantejat un gimnàs per a joves d’entre els deu i els setze anys amb instal·lacions adaptades a la seva edat. Des de l’escola andorrana d’Andorra la Vella Hugo Rebenaque i Joaquim Valera han posat sobre la taula recuperar el camí escolar. Cristel Vilaró i Shanon Briceño de l’escola francesa d’Andorra la Vella han exposat que volen un circuit perquè les famílies puguin passejar en bicicleta, que sigui segur i que no faci gaire pujada. En un inici creuen que podria fer-se a la zona dels Serradells. Al seu torn, Ares Fernández i Adrià Soares, de l’escola francesa de Santa Coloma, han reiterat que es faci una biblioteca al poble, ja que ha recordat que hi ha tres escoles i els infants no sempre poden desplaçar-se fins a Andorra la Vella per fer servir l’equipament cultural. Com que és una proposta que ja es va plantejar, la cònsol major els ha respost que s’intentarà que pugui ser realitat. També volen lavabos als parcs infantils. Des del British College Maria Aso i Guillem Areny han proposat un parc d’aigua que a l’hivern podria encabir “altres activitats”. I a l’últim, Laura de Jesús i Teo González, del col·legi Janer, han explicat que volen que s’embelleixin els passos de vianants de l’avinguda Meritxell entre la plaça Rebés i la Rotonda ja que és “molt ‘sosa'” i creuen que d’aquesta manera se’ls podria donar més vida.

A banda de la millora dels canals participatius, Marsol ha encarregat a les escoles que reflexionin sobre possibles millores que es podrien implementar en el consell d’infants, unes propostes que també es debatran en el consell que se celebrarà al mes de juny i durant el qual el comú farà balanç de les accions que ha materialitzat en aquests anys.

ANA

  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play