menu Home
Andorra

Els cònsols incideixen en la necessitat de trobar espais per dipositar les terres

Ràdio Valira | 4 de novembre de 2022

Andorra la Vella.- Davant el tancament de l’abocador de Beixalís i del Maià durant els mesos d’hivern els cònsols incideixen en la recerca d’espais per poder fer centres de transferència i, també, un altre abocador. S’hi han pronunciat al respecte aquest divendres les cònsols majors de la Massana i Encamp, Olga Molné i Laura Mas. “Confio que s’acabi trobant un espai i mentrestant que hi hagi centres de transferència”, ha manifestat Molné, que ha recordat que la Massana ha clausurat l’abocador de Beixalís, tal com ja va anunciar, el 28 d’octubre i que si bé queda una part on encara es poden abocar terres es reserven aquest espai per a obres que s’hagin de fer a la parròquia.

“Nosaltres hem complert a bastament”, ha emfasitzat Molné, que ha recordat que l’abocador de Beixalís ha estat obert des del 2007 i ha fet les funcions de dipòsit nacional, ja que totes les parròquies i obres l’han fet servir. “Confiem que alguna altra parròquia agafi el relleu i trobi un indret” on construir un nou abocador, ha destacat, tot recordant que una altra opció provisional és fer centres de transferència de terres a l’hivern fins que a l’estiu torni a obrir el dipòsit del Maià.

Precisament sobre l’abocador del Maià, Mas ha destacat que de moment està obert i “estiraran el màxim” que puguin i ha afegit que un cop tanqui des del comú només es podrà donar servei a les obres de la parròquia, motiu pel qual s’està a la recerca de solucions. “Nosaltres estem a disposició els mesos d’estiu per a tot el país”, ha manifestat Mas, que ha reiterat que el comú buscarà una solució “per a la part d’Encamp” per als mesos que aquest dipòsit està tancat. La cònsol major d’Encamp ha recordat que en reunió de cònsols ja s’ha tractat la qüestió en diverses ocasions i que parròquies com Andorra la Vella ja han manifestat també que treballen per donar una solució a aquesta problemàtica.

Reserva de la biosfera
D’altra banda, i qüestionada sobre el fet que hi ha parròquies que no han facilitat totes les dades al Govern entorn del projecte de declaració del país com a reserva de la biosfera, Mas ha destacat que han presentat dades “parcialment”, ja que les que no s’han lliurat són les referents a la zona tampó que afecta la concessió i estan a l’espera de desenvolupament “del procés que hem iniciat” per donar resposta a totes les dades sol·licitades per l’executiu. Ha afegit que la setmana que ve es vol lliurar algunes de les xifres demanades i ha incidit en el fet que les referents a la zona tampó no es podran donar fins que la concessió no estigui tancada.

 

ANA


 • Ara en directe
 • PROPERAMENT • cover play_circle_filled

  Ràdio Valira
  La ràdio d'aquí

 • play_circle_filled

  RAC1
  Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play