menu Home
Cultura

Ferran Adrià rebrà l’Andorra Taste Award 2025 en una edició amb els Alps com a convidats

Sara Sorribas | 8 de juliol de 2025

L’Andorra Taste 2025 tornarà al prat del Roure d’Escaldes-Engordany del 17 al 21 de setembre en una edició on els Alps seran els grans convidats, en concret Suïssa, Eslovènia, França i Àustria. Enguany,  la cuina de muntanya tornarà a ser la gran protagonista amb els bolets com a aliment estrella. El plat fort, però, serà novament l’Andorra Taste Award 2025, on es guardonarà al cuiner espanyol amb tres estrelles Michelin  i creador de ElBulliFoundation, Ferran Adrià. Un premi que, al principi, va ser complicat poder encabir, però que ara recau en portar a algú més potent d’edició en edició. “Hem continuat amb un nivell que és difícil amb Michel Bras, Gastón Acurio i l’any passat la Carme (Ruscalleda), que tenim molt a prop i no la valorem. Enguany tocava un repte més i ho hem aconseguit” ha explicat el director d’esdeveniments i xef executiu de Vocento Gastronomia, Jordi Parra. També han afirmat que la voluntat general de l’Andorra Taste és poder consolidar-se i prioritzar la qualitat abans que la quantitat.

Aquesta serà la 4a edició del que ja és un dels esdeveniments més consolidats al país per la gent local i pels turistes. De fet, el ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres, ha destacat que és un punt que serveix com a inici de l’any laboral i de retrobament entre la població després de les vacances d’estiu. “És una cursa de fons, cada cop estem més ben posicionats per ser referents de cuina d’alta muntanya. Molts cuiners, quan se’ls demana per l’Andorra Taste, manifesten el seu interès per poder participar i això demostra el posicionament que comencem a tenir”, ha assenyalat. Tant amb les regions convidades, com les jornades populars o les professionals es demostra aquest alt nivell per prioritzar la qualitat abans de la quantitat. Segons ha incidit Torres, l’Andorra Taste ha de poder fer que el posicionament sigui superior, poder demostrar una oferta variada on, tot i l’increment de costos per als restauradors, sigui d’alta qualitat per fer que els visitants estiguin disposats a fer una despesa major per un producte excel·lent. En aquest sentit, l’esdeveniment gastronòmic només és un dels punts tant de la marca Andorra Selected com del Pla gastronòmic nacional, que ajuda a desestacionalitzar i potenciar altres mesos en què la capacitat de càrrega turística encara és elevada. “Cerquem l’excel·lència i espero tornar-la a repetir aquest any” ha confirmat, afegint que la nota global de la 3a edició va ser d’un 8,9 sobre 10.

Amb xefs de gran renom internacional com el cuiner de tres estrelles Michelin Emmanuel Renaut —que ell mateix ha sol·licitat la participació—, la cuinera hispanomarroquina instaurada a Suïssa, Zineb Hattab; el segon xef eslovè més reconegut, Uros Stefelin; la georgiana Daduna Ghlonti o l’austríac Maximilian Stock, les jornades professionals serviran, un cop més, per poder aprendre dels grans mestres cuiners d’arreu del món en els ‘showcookings’ i ‘masterclasses’ que es faran del 17 al 19 de setembre a la sala Prat del Roure. Per banda espanyola, acudiran Oriol Castro i Jordi Vilà, propietaris dels restaurants Disfrutar i Alkimia de Barcelona, respectivament; Lluís Lera, creador del restaurant Lera i un dels impulsors del manteniment de la cuina de pagès; o el jove Javier Olleris, del local Culler de Pau i  que està començant a marcar la nova línia de la cuina espanyola. En representació d’Andorra, seran Carles Flinch de Can Manel, Marcel Besolí del Celler d’en Toni, Jordi Grau d’Ibaya Soldeu, José Antonio Guillermo d’Odetti Bistro i Hideki Matsuhisa de Koy Hermitage. En aquest sentit, Parra ha detallat que l’edició d’aquest any “posarà el focus en la qualitat per sobre de la quantitat, amb menys ponències, però amb convidats molt especials i involucrats en la gastronomia d’alta muntanya”.

Pel que fa a les jornades populars, es tornaran a produir al parc del Roure, encara que enguany s’havia pensat a traslladar part d’aquestes amb algunes activitats a la zona alta d’Escaldes-Engordany. Una idea que, finalment, no ha estat possible.. Amb 22 restauradors, dos menys que l’any passat, es tornarà a incidir en la diferència de sabors i de productes amb el bolet com a protagonista i la cuina d’alta muntanya com a fil conductor. Les tapes tornaran a tenir un preu de cinc euros i es podran aconseguir en les diferents parades a l’aire lliure. Com ja és habitual, la cita anirà animada de música en directe per artistes andorrans i també hi haurà un taller infantil perquè “els més petits puguin conèixer la cuina de casa” ha incidit Torres.

Finalment, i segons les xifres presentades de la darrera edició, on es van tornar a batre rècords, es van vendre unes 34.643 consumicions, mentre que en les jornades professionals va haver-hi un total de 495 assistents presencials i 620 en línia de 24 països diferents. A més, el 95% dels assistents en les degustacions van confirmar que tornarien a acudir a l’Andorra Taste.

Written by Sara Sorribas





  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play