La nacionalitat andorrana requerirà vint anys de residència, però només cinc de seguits

L’executiu ha presentat una modificació de la Llei qualificada de la nacionalitat per tal de flexibilitzar els requisits d’accés a la nacionalitat andorrana. L’objectiu principal és evitar que les persones que han viscut molts anys al país, tot i amb interrupcions, es vegin penalitzades.
Així doncs, a partir d’ara es podrà comptabilitzar tot el temps de residència al país, encara que no sigui continuat. Per accedir al passaport andorrà, però, caldrà acreditar una residència principal i permanent durant els cinc anys previs a la sol·licitud.
La ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, ho ha explicat: “Persones que fa vint anys que estan aquí i que durant nou mesos se’n van a cuidar la seva mare a França o Espanya perquè la seva família és originària d’aquell país i quan demanen la nacionalitat no la poden aconseguir. Això provoca injustícies perquè has de tornar a començar a comptar els vint anys”.
Un altre canvi destacat afecta l’accés a la nacionalitat per via escolar. Fins ara, només es tenia en compte l’escolarització obligatòria. Amb la nova proposta, es podrà obtenir la nacionalitat si s’han cursat com a mínim deu cursos en centres del Principat que imparteixin formació andorrana, entre els 3 i els 18 anys. També s’admetrà un cicle formatiu a l’estranger d’un màxim de 12 mesos.
Pel que fa a la nacionalitat per filiació, el text introdueix dos nous supòsits per a infants nascuts a l’estranger. Per una banda, l’infant nascut a l’estranger també podrà obtenir el passaport si un dels progenitors és andorrà (no nascut a Andorra) i alhora, els seus padrins són nascuts al país. També s’inclou la casuística que l’infant nascut a l’estranger pugui accedir al passaport si és fill d’una persona de nacionalitat andorrana que hagi residit al país durant deu anys.
A més del cas ja previst d’un progenitor andorrà nascut al país, ara també s’hi afegeix que l’infant pugui obtenir la nacionalitat si un dels pares és andorrà (encara que no sigui nascut al país) i l’avi o àvia és nascut/da a Andorra. El tercer supòsit permetrà obtenir el passaport si el progenitor, tot i no haver nascut al país, ha viscut a Andorra durant almenys 10 anys.
El projecte de llei entrarà ara a tràmit parlamentari perquè el Consell General iniciï el seu procés de debat i aprovació.