El Raonador alerta: cal agilitzar la valoració de discapacitat i millorar l’atenció al col·lectiu

L’informe anual del Raonador del Ciutadà, destaca diverses preocupacions pel que fa a la situació de les persones discapacitades al Principat. Ena quest sentit, Xavier Cañada fa un crida a “millorar diversos aspectes clau que afecten aquest col·lectiu, amb especial atenció a la lentitud i les complicacions dels procediments administratius i les dificultats en l’àmbit educatiu i social”.
Un dels punts més destacats de l’informe fa referència a la Comissió Nacional de Valoració la CONAVA, una institució que actualment no garanteix un tractament àgil de les sol·licituds de valoració del grau de discapacitat. Segons Cañada, la manca de reconeixement del grau de discapacitat impedeix que moltes persones puguin exercir els seus drets. El Raonador del Ciutadà ha sol·licitat reiteradament informació sobre els terminis de resolució i la creació d’un circuit prioritari per a la valoració d’infants i adolescents, però, fins ara, no ha obtingut resposta.
En matèria educativa, l’informe també denuncia una manca de coordinació en l’educació de nens i nenes amb discapacitat a l’escola ordinària. Cañada destaca que el sistema actual, que inclou personal de la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell, no respecta totalment el principi d’igualtat de tracte entre els alumnes amb discapacitat i els altres.
En aquest sentit, l’informe posa de manifest que el sistema educatiu andorrà és més inclusiu que altres sistemes, com el francès o l’espanyol. A la primera ensenyança, Andorra compta amb 100 alumnes amb discapacitat, mentre que a França i Espanya la xifra és considerablement més baixa. Tot i aquesta tendència positiva, Cañada alerta que la situació podria canviar a mesura que els alumnes amb discapacitat progressin en el sistema educatiu.
És per això que el Raonador adverteix que caldrà un esforç important per assegurar que els recursos necessaris estiguin disponibles en les etapes finals, com el batxillerat o la formació professional.