El Govern encarrega un estudi jurídic per avaluar la legalitat dels serveis sexuals en línia arran del cas OnlyFans

El Govern ha encarregat un estudi jurídic i en dret comparat per esbrinar si els serveis sexuals que s’ofereixen a través de plataformes en línia com OnlyFans es poden equiparar a serveis sexuals presencials i establir així una prohibició administrativa per a la realització d’aquestes activitats al Principat. Segons ha explicat la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, durant la sessió de control al Consell General, l’actual llei de seguretat pública prohibeix la prostitució tradicional, és a dir, amb contacte físic, mentre que no hi ha cap menció al format virtual.
És per això que l’estudi servirà per determinar si les dues modalitats poden equiparar-se i emprendre accions concretes. Molné ha fet aquest anunci en el marc de la pregunta formulada per la consellera general de Concòrdia, Núria Segués, en què demanava sobre la possible denegació d’autoritzacions de residència a treballadors per compte propi vinculats a sectors de baix valor afegit, com és el cas del ja conegut ‘Rei d’OnlyFans’.
Amb tot, des de la bancada de l’executiu s’ha assegurat que ara com ara el Govern no es planteja denegar de manera selectiva les autoritzacions per compte propi en funció de les activitats que pretenen venir a exercir al país.
Des de la visió de Concòrdia, Segués ha estat molt crítica amb la “manca de filtres” a l’hora d’atorgar noves autoritzacions per compte propi, que “permeten l’entrada indiscriminada de negocis sense cap valor afegit”. També s’ha demanat pel missatge que s’envien a les generacions futures permetent aquesta mena d’activitats, especialment en un moment en què Andorra posa el focus en l’educació i la igualtat de gènere de manera decidida.
A la vegada, ha fet referència a les paraules de la secretària general de l’IAD, Judith Pallarés, en què va manifestar que els serveis que es presten a través d’OnlyFans també són “una forma de prostitució” perquè hi ha un intercanvi econòmic al darrere.
Des del Govern s’ha reconegut que aquest negoci “pot conduir a abusos i a l’explotació de persones”, i precisament per això s’ha decidit posar en marxa aquest estudi jurídic. “Mirarem si és possible establir mecanismes en els quals es castigui la persona que sol·licita o obté els serveis sexuals” tal com passa actualment amb la prostitució tradicional, ha manifestat Molné.
Aquest debat també ha girat al voltant de la convocatòria de noves autoritzacions per compte propi anunciades aquest dimecres, així com la previsió de convocar-ne dues més tal com s’ha tractat en el si del Consell Econòmic i Social. En aquest sentit, Segués ha qualificat d’incongruència que, per una banda, s’aprovi una limitació i que, per l’altra, es convoquin noves autoritzacions.