menu Home
Educació

L’enquesta sobre l’ús de dispositius digitals a les aules demostra la necessitat de reduir la utilització de la tauleta

Ingrid Monreal | 6 de març de 2025

Els resultats de l’enquesta sobre l’ús dels dispositius digitals a les aules, encarregada pel Ministeri de Relacions Institucionals, Educació i Universitats a Andorra Recerca i Innovació (AR+I), han posat de manifest que una de les principals preocupacions és la distracció dels alumnes, especialment en els cursos de segona ensenyança.

Segons l’estudi, un 42,3% dels enquestats creu que els estudiants es distreuen amb continguts aliens a la tasca educativa durant les classes. Aquesta problemàtica és un dels motius pels quals el Govern ha decidit canviar els dispositius electrònics utilitzats a l’aula, passant de l’iPad al Chromebook a partir del curs 2025-2026, una mesura que permetrà una supervisió més estricta dels aparells i la gestió dels recursos digitals.

Amb tot, el director d’Ensenyament Superior, Recerca i Innovació Tecnològica, Xavier Campuzano, ha destacat que això no representa un pas endarrere, sinó, tot el contrari, un pas endavant. Ha afegit que aquesta nova metodologia no tornarà a implementar el paper, ja que “els estudiants tindran deures a casa de forma online”, sinó que no existirà la necessitat que els joves portin a les aules el seu dispositiu electrònica personal, evitant a l’hora problemes de l’estat del dispositiu, així com la reducció de casos d’aïllament, assetjament o salut mental que els professors pensen que es provoquen de forma recurrent, mentre que els alumnes discrepen en aquest sentit.

Campuzano ha explicat que els nous Chromebooks es lliuraran als docents en les pròximes setmanes per a familiaritzar-los amb l’eina i començar a implementar-la a les aules amb el nou curs escolar. Aquesta adquisició suposa una inversió de 200.000 euros.

Pel que fa als alumnes de segona ensenyança, un 60% admet que fa un ús excessiu de la tecnologia a classe i proposen reduir el nombre d’hores de dispositius digitals a les aules. En aquest sentit, Campuzano ha explicat que la interpretació d’aquest nombre d’hores, és relatiu. “Cal mencionar que a Andorra estem parlant d’una escola i no de tot un país” ha remarcat Micó.

L’enquesta també ha mostrat que, tot i que la majoria dels docents de primera ensenyança consideren que l’ús de les tecnologies digitals té més avantatges que inconvenients aquesta percepció disminueix entre els professors de segona ensenyança. Els mestres coincideixen que és necessari moderar les hores d’ús dels dispositius digitals a l’aula i que cal una reflexió pedagògica per determinar quan i com utilitzar la tecnologia.

Written by Ingrid Monreal




  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
Ràdio Valira [La ràdio d'aquí]
La ràdio d'aquí
playlist_play
0FPS