menu Home
Salut

En marxa la unitat de patologia mamària, per operar fins al 80% de les pacients amb càncer de mama al país

Ingrid Monreal | 13 de gener de 2025

L’hospital Nostra Senyora de Meritxell compta ja des d’aquest mateix dilluns amb una unitat de patologia mamària que ha de permetre que entre un 70 i un 80% de les pacients que tenen càncer de mama es puguin operar al país. Aquesta unitat, segons el ginecòleg i cirurgià especialista en patologia mamària Martín Espinosa, es posa en marxa amb la intenció que “la pacient i la seva família estiguin al centre de tractament” i es pugui donar una atenció integral a la persona.

Així doncs, des d’aquest dilluns, Espinosa ha començat a liderar un projecte en el qual ell serà el responsable de fer les operacions i formar la resta de professionals. De manera paral·lela el SAAS treballa per generar una gran àrea assistencial d’oncologia integrada, que s’ubicarà a la planta -3 de l’hospital, quan els serveis de salut mental puguin ser traslladats a l’edifici Ròdol. Aquest nou servei servirà per poder operar al país “la majoria” dels casos que es donen al país, excepte aquells de més complexitat.

En aquest sentit, segons les dades facilitades en la roda de premsa en què s’han presentat les novetats assistencials, cal tenir en compte que l’any passat es van detectar a l’hospital, a través d’anatomia patològica, 74 casos, una xifra similar a la d’altres anys, segons ha posat en relleu el doctor Santiago Albiol, responsable de la unitat d’oncologia del SAAS.

El doctor Espinosa operarà i passarà consulta els dilluns i també serà en aquest dia quan es reunirà el comitè multidisciplinari que ell encapçalarà, ja que tal com ell ha incidit, serà una unitat multidisciplinària. A més a més, Espinosa serà el responsable de formar la resta de professionals en les noves tècniques que vagin sorgint.

La ministra de Salut, Helena Mas, ha posat en relleu que amb la incorporació d’Espinosa, es dona un nou servei no només per als pacients sinó també per a les famílies, ja que també com ha incidit la directora general del SAAS, Meritxell Cosa, podran acompanyar la pacient i s’evitaran desplaçaments. El cost d’aquest nou servei està calculat en uns 70.000 – 75.000 euros l’any.

Pel que fa a les cirurgies, de moment les assumirà ell i en aquest sentit, i qüestionat pels mitjans de comunicació, ha recordat que ve d’una unitat a la Vall d’Hebron que atenia 600 pacients a l’any i que ell havia arribat a operar entre 120 i 130 persones anualment.

Written by Ingrid Monreal





  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play