Un 18,6% de la població andorrana en risc de pobresa o exclusió social, i la desigualtat entre rics i pobres augmenta
Un 18,6% de la població es troba en situació de risc d’exclusió social o de pobresa segons l’indicador AROPE, que mesura el benestar en funció de la privació material severa, la baixa intensitat laboral i la privació material. És a dir, que un 18,6% de la població pateix alguna d’aquestes situacions i un 0,3%, de fet, les pateix totes. Així es desprèn de l’estudi del cost de la vida a Andorra que inclou dades dels anys 2021, 2022 i 2023 i que ha estat presentat per la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol al davant de la comissió legislativa.
L’estudi també conclou que en els darrers tres anys els ingressos de la població que ingressa menys han augmentat un 25% és a dir que “la població ingressa molt més ara que el 2021” i que si es té en compte que aquests anys l’IPC ha augmentat un 10,4% tenim que s’ha incrementat el poder adquisitiu de les persones.
“La conclusió és positiva en aquest sentit,” ha valorat en declaracions posteriors als mitjans de comunicació la ministra que com a punts negatius ha indicat que “hi ha massa llars que viuen encara de lloguer” la qual cosa “demostra que hem de fer polítiques d’incentivar l’adquisició del primer habitatge”, una mesura, ha recordat, que ja es vol impulsar de cara al 2025.
A més a més, cal destacar que de l’estudi es desprèn que la desigualtat entre els rics i els pobres s’ha incrementat. En aquest sentit, Marsol ha valorat que “han arribat persones de molt nivell al país” que tenen “molta més capacitat” i això fa incrementar la diferència, però també ha reivindicat que el fet d’anar incrementat el salari mínim “fa que tothom incrementi” i ha conclòs que “el dur i difícil seria que els que cobren més pugessin molt i els que cobren menys, perdessin, però per sort tothom ingressa més”.
Així doncs, les llars que més cobren han incrementat els seus ingressos en els darrers tres anys un 27,3% arribant als 41.900 euros de mitjana, mentre que les que cobren menys, arriben als 18.842 euros anuals.