Desestimades les esmenes a la totalitat pel pressupost 2025 presentades pels grups de l’oposició
Després de gairebé sis hores de debat, les esmenes a la totalitat del projecte de llei del pressupost pel 2025 han quedat desestimades. Les tres esmenes presentades pels grups a l’oposició de Concòrdia, el Partit Socialdemòcrata i Andorra Endavant han estat descartades pel mateix resultat en tots tres casos: 10 vots a favor, 17 en contra i cap abstenció.
El debat de totalitat ha arrencat passades les quatre de la tarda d’aquest dijous i els tres grups a l’oposició han justificat l’esmena a la totalitat del projecte de llei perquè consideren que el pressupost no té visió de futur, entre altres aspectes, però el Consell General les ha rebutjat en la votació.
Des de Concòrdia, consideren que hi ha tres crisis que pateix el país i que són els grans reptes a afrontar, uns reptes que, segons el president de la formació, Cerni Escalé, el pressupost no contempla. Aquests desafiaments són la problemàtica de l’habitatge, la preservació del territori i els increments de la immigració en períodes massa curts. “No estem d’acord amb la major part del pressupost”, ha asseverat Escalé.
Alhora ha precisat que l’estratègia d’obertura econòmica que va emprendre el país el 2012 “ha fracassat” i no ha servit per aportar “empreses de valor afegit”. “Des del 2012 el 70% de les inversions s’han destinat en immobiliària”, ha comentat el president de Concòrdia. D’altra banda, la formació ha demanat alternatives als ingressos. Per aquest motiu ha relatat que s’han de revisar les excepcions de l’IRPF.
En una línia similar, s’ha posicionat el Partit Socialdemòcrata. La consellera Judith Casal, ha defensat la necessitat d’una fiscalitat “més justa” i ha criticat que les rendes de capital no tributin, tot assenyalant que el pressupost és “curtterminista” i “continuista”. Casal ha articulat que cal recaptar més i millors impostos, però sense pujar-los. Per això ha definit que no s’ha de permetre zones exemptes de tributació.
“Per què en aquest país les rendes de capital no tributen impostos? Un treballador que guanya 30.000 euros a l’any ha de pagar part dels seus ingressos en impostos i un inversor que guanya 30.000 euros al mes aquest no paga res d’impostos”, ha mencionat Casal, qui ha agregat que això “no ho compartim”. D’aquesta manera, ha exposat que es poden analitzar bonificacions fiscals que permetrien cert marge per no haver “d’apujar els impostos”. La representant dels socialdemòcrates també ha comentat que la formació troba el pressupost “continuista i que li falta una direcció definida a llarg termini”.
Carine Montaner, la líder d’Andorra Endavant ha justificat l’esmena a la totalitat afirmant que el Govern ha de contenir “la despesa pública” i ha d’optimitzar cada euro per tal de generar oportunitats. A més, ha esmentat que hi ha “estructures que fan la mateixa feina que el Govern” i que potser cal “eliminar aquestes estructures” que se superposen amb els processos que és competència de l’executiu perquè d’aquesta manera s’optimitzarien processos i s’estalviarà temps i diners. Des d’AE també han explicat que es necessiten projectes que transformin la societat a través d’iniciatives privades.
Pel que fa a la resta de grups parlamentaris del Consell General, Demòcrates, Ciutadans Compromesos i el conseller no adscrit, Víctor Pintos, han votat en contra a la totalitat de les esmenes presentades. En el marc de la compareixença, el ministre de Finances, Ramon Lladós, ha detallat que s’ha fet un pressupost prudent i rigorós. El titular de la carpeta ha defensat que el pressupost prioritza els reptes del país com l’habitatge, el poder adquisitiu i que enforteix el creixement sostenible en infraestructures.
En aquest sentit, ha volgut calmar els consellers i ha tret pit dient que aquest any l’administració tancarà l’exercici amb un superàvit de 5 milions d’euros.