menu Home
AndorraSuccessos

Detingut un ex-resident relacionat amb el grup Orfund

Ingrid Monreal | 8 de juliol de 2024

L’ex-resident a Ordino, Manuel Terrén, ha estat detingut per la policia Nacional espanyola, acusat d’un presumpte delicte de contraban de diamants de sang. Juntament amb l’exministre i actual membre del consell d’administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social, Jordi Cinca, Terrén, va ser el principal gestor del Grup Orfund.

En un comunicat fet públic per la Policia espanyola, detallen que el detingut va ser dissenyador i coordinador d’una trama empresarial que hauria permès el blanqueig i la posterior circulació il·legal dels diamants de sang a Europa. Segons els investigadors, el detingut amb la seva activitat hauria finançat directament el Front Revolucionat Unificat; sustentant així la seva lluita, especialment cruenta, en  la guerra civil que durant anys es va viure a Serra Leone. És per això que se l’acusa de presumptes delictes contra la humanitat.

Val a dir que la recerca de Terrén es va iniciar l’any 2020 després de la presentació d’una querella per part d’una víctima civil que hauria treballat com a esclau en una de les mines dirigides per la milícia paramilitar. Després de les oportunes investigacions policials, es va constatar que l’ara detingut s’hauria lucrat amb l’activitat il·legal relacionada amb els diamants de sang.

L’arrestat va dissenyar i supervisar en la dècada dels 90 les accions de tot un entramat empresarial amb seus en diferents llocs com a Libèria, i dedicades suposadament a l’extracció, comercialització i exportació de diamants. Els diamants de sang obtinguts a Sierra Leone eren blanquejats a través d’aquest entramat com a suposats diamants obtinguts de forma legal al país veí, Libèria.

Ara l’arrestat ha estat posat a la disposició del Jutjat Central d’Instrucció número 1 de l’Audiència Nacional espanyola, que ha decretat el seu ingrés a la presó.

Written by Ingrid Monreal





  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play