menu Home
AndorraPólitica

Andorra passa del 26è a l’11è lloc de l’índex europeu de digitalització

Ingrid Monreal | 3 de juny de 2024

Andorra ha passat en només quatre anys del 26è a l’11è lloc en l’índex europeu d’economia i societat digital. Això suposa que a hores d’ara se situï per “sobre de la mitjana europea” un objectiu que es perseguia aconseguir el 2023 i que s’ha “aconseguit amb escreix”, tal com ha valorat el secretari d’Estat de Transformació Digital i Telecomunicacions, Marc Rossell; que ha presentat els resultats i un nou projecte per a la digitalització de les empreses, un aspecte sobre el qual, precisament, encara cal incidir per millorar en aquest índex europeu.

D’aquesta manera, Andorra continua avançant perquè el 2030 es pugui aconseguir un vuit sobre deu en maduresa digital. El secretari d’Estat ha manifestat que aquest índex serveix per tenir una visió del panorama europeu però també és una base per definir polítiques i objectius. L’indicador valora quatre dimensions i 32 indicadors. Així, quant a la primera dimensió, les competències digitals, cal destacar que Andorra era 29a el 2019 i que ara és quarta i sobresurt en dos indicadors en què és primera: en ús d’internet i en ciutadans amb titulacions en TIC. Quant a la segona dimensió, la d’infraestructures digitals, Andorra manté la primera posició que ja tenia el 2019 i destaca la cobertura en fibra òptica i l’espectre 5G. Pel que fa a la dimensió de la digitalització de les empreses, es passa del lloc 28 del 2019 al 21 del 2023, és a dir, que encara s’està “lleugerament per sota de la mitjana europea”.

Afegeix que en general “el balanç és molt positiu”, perquè Andorra també es troba per sobre de la mitjana en setze dels 32 indicadors, i ha incidit en què  precisament les accions que s’estan impulsant des de l’administració o les millores en el programa de digitalització de les empreses, han de permetre que la millora continuï. En el mateix acte, Rossell ha anunciat que les empreses podran gaudir d’un seguit de “paquets” específics que s’han creat per tal de facilitar-los el pas cap a la digitalització.

A banda de facilitar aquest primer pas a la digitalització Rossell confia que es faci “taca d’oli” i que el “boca-orella” funcioni perquè cada vegada siguin més les que s’animin a implementar les noves tecnologies. El programa compta aquest any amb una partida de 250.000 euros.

Així, les empreses podran optar a sol·licitar una subvenció directa per a la contractació de serveis digitals bàsics per a cada sector i també es plantegen programes transversals. Les ajudes aniran des dels 6.000 euros per a microempreses – d’un a cinc treballadors – fins als 3.000 per a grans empreses – les que en tenen més de 100 -.

Written by Ingrid Monreal




  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play