menu Home
AndorraPolíticaSocietat

L’AQUA ha realitzat 35 avaluacions durant el 2023, mostra de la consolidació d’oferta formativa al país

Ingrid Monreal | 22 de maig de 2024

L’AQUA, l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra, ha dut a terme 35 avaluacions durant el 2023; un increment que s’atribueix a la consolidació de l’oferta formativa al país. Ho ha explicat aquest dimarts el seu director, Isaac Galobardes, durant la presentació de la memòria d’activitats de l’any passat en compareixença al Consell General: “Aquest augment es deu a les noves institucions d’ensenyament superior que tenim al país, però sobretot a la consolidació de l’oferta formativa de les institucions ja existents” ha destacat, tot referint-se a la Universitat d’Andorra, la Universitat Europea, la Universitat Carlemany i l’Unipro, l’antiga Humanium.

També durant l’any passat, l’AQUA ha avaluat quatre plans estratègics -els de la Universitat Internacional de l’Esport i de la Salut; TECH Global University; ENDOR Universitat Digital i UDOI Universitat Digital- que s’han resolt favorablement. Així mateix, ha protagonitzat taules de treball per a la creació de tres títols estatals: el Batxelor en Llengües Clàssiques, el Màster en Criminologia i el Màster en Salut.

“Totes les universitats que siguin oficials dins del nostre país han de passar una avaluació programàtica, és a dir, una avaluació dels seus plans d’estudi. Nosaltres no tenim una avaluació institucional com a tal” ha detallat, Galobardes. I és que la titulació no serà oficial si no compta amb l’avaluació favorable per part de l’agència. “Ara bé, si les universitats fan publicitat enganyosa, això ja no és competència nostra” ha aclarit Galobardes, qui també ha explicat que, amb la modificació del Decret 183/2022, si l’AQUA emet un informe desfavorable, la universitat no hauria d’entrar al país encara que la competència real sigui del ministeri i del Govern.

En aquest sentit, Galobardes ha explicat que l’agència treballa a partir d’unes guies d’avaluació definides segons els estàndards europeus, a partir dels quals els experts emeten el seu veredicte i després la comissió d’avaluacions de l’AQUA redacta un informe amb la resolució. I en relació a aquest fet, ha criticat que la llei actual no permet fer públics els informes desfavorables. “Estem totalment en desacord amb això, i he de dir que tant el ministeri com la comissió legislativa també estan d’acord en fer un canvi” ha assenyalat, el director de l’agència, tot afegint que és un imperatiu per poder formar part de l’ENQA, que exigeix que tots els informes siguin públics. “S’haurà de modificar la llei. Hi ha diferents decrets que depenen de la llei d’ensenyament superior i del nostre reglament, i estem treballant conjuntament en això” ha relatat, Galobardes.

Finalment, Galobardes s’ha mostrat satisfet pel fet d’haver rebut un increment del pressupost, que ara és de 464.000 euros, i avança que almenys un 10% es destinarà a l’avaluació externa. “Estem molt agraïts tant al Consell General com al Govern perquè vam demanar un increment pressupostari del 10% i ens el van concedir” ha celebrat, el director de l’AQUA, qui ha detallat que aquest increment es destinarà directament a l’avaluació externa. “Serà un procés que finalitzarem l’any vinent, però gairebé tota la despesa es farà aquest any. Si no hi ha res extraordinari, ens agradaria continuar amb el mateix pressupost i no demanar un increment, ja que creiem que amb els recursos actuals podem fer front a tot” ha puntualitzat, Galobardes, tot deixant clar que, en tot cas, dependrà de la demanda que tingui l’agència i de quantes universitats puguin entrar al país.

Written by Ingrid Monreal





  • cover play_circle_filled

    Ràdio Valira
    La ràdio d'aquí

  • play_circle_filled

    RAC1
    Andorra

play_arrow skip_previous skip_next volume_down
playlist_play