Salut posarà en marxa aviat un telèfon per a la prevenció dels suïcidis
El ministeri de Salut treballa perquè en un termini de temps breu es pugui posar en marxa un telèfon per a la prevenció de suïcidis que funcioni les 24 hores, els set dies de la setmana i que sigui atès per professionals. Així ho ha posat en relleu la ministra de Salut, Helena Mas, a preguntes de la presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata, Susanna Vela. També ha avançat que es posarà en marxa una campanya per sensibilitzar la població en general sobre l’estigma que encara hi ha al voltant de la salut mental i ha remarcat que es treballa amb el ministeri d’Educació per implementar a les escoles protocols que serveixin per prevenir els suïcidis.
D’aquesta manera, Mas ha puntualitzat que el telèfon gratuït per atendre les persones que tinguin tendències suïcides serà el 124 i ha remarcat que hauria de servir per “donar resposta immediata” a aquelles persones que estiguin “passant una situació de crisi”. També ha emfasitzat que seran persones professionals les que atendran aquesta línia.
Qüestionada per Vela, la titular de Salut ha remarcat algunes accions emmarcades en el pla de salut mental que ja s’han posat en marxa i que poden haver tingut un impacte en disminuir els intents de suïcidi. Així, ha esmentat l’increment d’efectius a salut mental de l’hospital i també el fet que els psicòlegs estiguin dins la cartera de serveis. La ministra també ha manifestat que salut mental compta amb un circuit d’atenció i seguiment posterior de les persones que fan un intent de suïcidi.
Mas ha posat en relleu que es treballa amb Educació per a l’edició d’un tríptic perquè els joves puguin reconèixer certes crisis emocionals i també per establir el protocol de prevenció de suïcidis.
Vela ha incidit en el fet que cal que el ministeri treballi amb més celeritat la implementació del pla de salut mental i ha lamentat que, segons les dades que tenen, a salut mental es tarda 39 dies a ser atès per un psiquiatra i 29 per un psicòleg, a la qual cosa la ministra ha respost que els casos greus es prioritzen.
La sessió de Consell General d’aquest dijous també ha servit perquè el ministre d’Afers Institucionals, Educació i Universitats, Ladislau Baró, hagi respost les preguntes formulades per la consellera de Concòrdia Maria Àngels Aché sobre la manca de places de batxillerat al sistema educatiu espanyol. Així, el ministre ha manifestat la implicació de les parts, com són la conselleria d’Educació espanyola, l’ambaixada i la direcció de les escoles congregacionals, a més del ministeri, és “màxima” i s’ha mostrat optimista que hi hagi una solució satisfactòria. En aquest sentit, ha avançat que una de les solucions podria ser obrir una nova línia al Sant Ermengol i una altra al Maria Moliner per als estudis de batxillerat. Si aquestes solucions no funcionessin, Baró ha incidit que es “garantirà l’accés a l’escolarització” de tots els joves, activant altres vies.
El ministre ha reconegut que més enllà d’aquesta problemàtica puntual el que cal és fer una reflexió més àmplia sobre els recursos. “No és només una mera disfunció puntual sinó que deixa al descobert una problemàtica més important, que és una certa divergència entre l’oferta de places educatives i la demanda que hi pugui haver”, ha afirmat el ministre, que ha manifestat que aquest problema amb el sistema educatiu espanyol s’està donant pel creixement demogràfic experimentat al país i que es fa especialment notable en la demanda de places en els cicles formatius de secundària i batxillerat. “Cal un esforç de planificació”, ha admès, i també ha manifestat que és necessari avançar en el concert existent amb el col·legi Sant Ermengol tal com li han plantejat el conseller socialdemòcrata Pere Baró i el president del grup parlamentari de Concòrdia Cerni Escalé.
Al seu torn, la ministra d’Afers Socials i Funció Pública, Trini Marín, ha anunciat que s’ha creat una nova base de dades de persones amb discapacitat i que en l’actualitat la xifra és de 1.764, 449 de les quals menors de 18 anys. La titular d’Afers Socials també ha desvelat que aquestes dades encara es concretaran molt més a finals de mes quan es donaran a conèixer. També ha manifestat que es continua treballant en la llei d’accessibilitat i que s’ha convocat de cara al juliol la comissió nacional de discapacitat (Conadis) que l’ha d’avaluar abans de donar-la per tancada. A preguntes de la presidenta suplent de Concòrdia, Núria Segués, la titular d’Afers Socials també ha explicat que s’està fent una prova pilot perquè la valoració del grau de menyscabament es faci per capacitats i no per malaltia i que hi estan prenent part un centenar de persones. La ministra, però, no ha pogut concretar quan es tindran dades d’aquesta prova quan Segués li ho ha demanat. També ha manifestat que està en estudi el programa d’acompanyament als familiars i el treball per crear un xec al cuidador, que es lliuraria a les persones que es fan càrrec de la cura d’una persona dependent.
Marín ha recordat les diferents accions que s’han fet per millorar el dret de les persones amb discapacitat i ha recordat la dotació de majors mitjans per l’acompanyament a l’escola i al lleure per a infants i joves o l’augment de places en el programa ‘Vull emancipar-me’.
A preguntes d’Escalé, ha reconegut la “preocupació” per l’elevada rotació de personal a la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell i l’ha atribuït, en part, al fet que des del Cedre s’hagi incorporat 19 persones i que, per tant, moltes que treballaven per a la FPNSM han marxat al centre per a la gent gran.
A l’últim, la titular de Salut ha detallat a preguntes de la presidenta del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Casal, sobre el personal del SAAS que 490 persones de les 513 avaluades complien els criteris per passar d’un nivell professional a un de superior i que la seva adaptació ha tingut un cost de 423.800 euros i que altres 282 professionals han tingut accés al nivell que els permet veure incrementat el seu salari un 5%, la qual cosa ha tingut un cost de 83.600 euros.